Laidiens: 28.06.2013., Nr. 123

Dažādi sludinājumi

OP 2013/123.DA1

Paziņojums

 Ar šo paziņojumu tiek noteikts, ka 2013. gada 18. jūnijā Itālijas apdrošināšanas uzraugs, IVASS - Instituto per la Vigilnza sulle Assicurazioni, atļauj Assicurazioni Generali S.p.A apdrošināšanas vērtspapīru pārsūtīšanu tās piederīgajai filiālei Ina Assitalia S.p.A., kura atrodas via L. Bissolati, 23 - 00187 Romā, Itālijā.

Visas tiesības un pienākumi, kuri saskaņoti Assicurazioni Generali S.p.A. kā arī tie, kuri ietver risku, atrodoties Latvijā, tiks pārsūtīti uz Ina Assitalia S.p.A sākot ar 2013. gada 1. jūliju. Tajā pašā datumā, Ina Assitalia S.p.A. mainīs tās korporatīvo nosaukumu uz Generali Italia S.p.A. Generali Italia S.p.A., kurai ir reģistrēts birojs Mogliano Veneto (TV), Itālijā, Via Marocchesa 14, pilnībā piederēs Assicurazioni Generali S.p.A. ar kapitālu € 1 618 628 450. Latvijas likumdošana aizliedz polises īpašniekam anulēt polisi brīdī, kad uzņēmums tiek nodots no viena apdrošinātāja citam.

Mogliano Veneto, 2013. gada 28. jūnijs


OP 2013/123.DA2

Paziņojums

Labklājības ministrija saņēmusi vairākus simtus arodbiedrību biedru iesniegumus, kurus 2013.gada maijā un jūnijā ir pārsūtījis Ministru prezidents. Šajos iesniegumos ir lūgts sniegt skaidrojumu par likumprojektā "Arodbiedrību likums" ietverto regulējumu par darba tiesisko attiecību izbeigšanu ar arodbiedrību biedru.

Labklājības ministrija informē, ka par likumprojektā ietverto regulējumu ir notikušas diezgan daudzas diskusijas un rezultātā valsts sekretāru sanāksmes 2013.gada 18.aprīļa sēdē tika panākta vienošanās, ka likumprojekta 11.pants, kas noteic arodbiedrību tiesības un to īstenošanu, tiek papildināts ar normu, kas paredz, ka arodbiedrības biedru, kuri nav arodbiedrības pilnvarotās amatpersonas, darba līgumu uzteikšana īstenojama atbilstoši Darba likuma noteikumiem.

2013.gada 4.jūnijā tādā redakcijā arī Ministru kabinets atbalstīja likumprojektu "Arodbiedrību likums".

Likumprojektā ietvertais regulējums kopsakarā ar Darba likumā ietvertajām normām nodrošina efektīvu arodbiedrību tiesību aizsardzību un nepasliktina un nesašaurina tiesisko regulējumu attiecībā uz arodbiedrības biedru darba līguma uzteikumiem.

Detalizēta darba līguma uzteikšanas kārtība arodbiedrības biedram ir ietverta Darba likuma 110.pantā. Līdz ar to, ņemot vērā Ministru kabineta 2009.gada 3.februāra noteikumu Nr.108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" 3.3.apakšpunktā noteikto, ka normatīvā akta projektā neietver normas, kas dublē augstāka vai tāda paša spēka normatīvā akta normās ietverto regulējumu, nav nepieciešams likumprojektā "Arodbiedrību likums" regulēt jautājumu par darba līguma uzteikumu arodbiedrības biedram.

Jānorāda arī, ka šobrīd tiek izskatīti arī grozījumi Darba likumā un darba devēju sākotnēji izteiktais priekšlikums izslēgt Darba likuma 110.pantu neguva atbalstu. Līdz ar to likumprojektā "Grozījumi Darba likumā" nav ietverts grozījums likuma 110.pantā un tiek saglabāts spēkā esošais regulējums. Tādēļ šobrīd nav pamata uzskatīt, ka tiek atņemtas arodbiedrības biedra tiesības uz aizsardzību darba tiesisko attiecību izbeigšanas gadījumā.

Papildus informējam, ka, ņemot vērā Iesniegumu likuma 6.panta trešo daļu, šī Labklājības ministrijas atbilde ir publicēta ne tikai izdevumā "Latvijas Vēstnesis", bet arī Labklājības ministrijas mājaslapā un ir izlikta arī ministrijas apmeklētājiem pieejamās telpās Rīgā, Skolas ielā 28.

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)