• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2002. gada 23. aprīļa noteikumi Nr. 163 "Noteikumi par trokšņa emisiju no iekārtām, kuras izmanto ārpus telpām". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.04.2002., Nr. 64 https://www.vestnesis.lv/ta/id/61592

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.164

Prasības maģistrālajiem cauruļvadiem un maģistrālo cauruļvadu tehniskās uzraudzības kārtība

Vēl šajā numurā

26.04.2002., Nr. 64

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 163

Pieņemts: 23.04.2002.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.163

Rīgā 2002.gada 23.aprīlī (prot. Nr.17, 5.§)

Noteikumi par trokšņa emisiju no iekārtām, kuras izmanto ārpus telpām

Izdoti saskaņā ar

likuma “Par atbilstības novērtēšanu”

7.pantu un likuma “Par piesārņojumu”

11.panta otrās daļas 4.punktu

 

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka būtiskās prasības tādu ārpus telpām izmantojamu iekārtu ražošanai, marķēšanai un atbilstības novērtēšanai, kuras emitē troksni (turpmāk — iekārta), kā arī nosaka iekārtu tirgus uzraudzības kārtību.

2. Noteikumi attiecas uz šo noteikumu 1.pielikumā minētajām iekārtām, ja tās atbilst šādiem nosacījumiem:

2.1. iekārta ir pašgājēja un pārvietojama;

2.2. iekārta ir paredzēta lietošanai ārpus telpām tuvinātā brīvā lauka vidē atbilstoši tās tipam un neatkarīgi no dzinējelementiem (arī bez mehāniskās piedziņas);

2.3. iekārta palielina troksni vidē;

2.4. iekārta tiek piedāvāta tirgū vai nodota ekspluatācijā kā vienots agregāts, kas paredzēts lietošanai noteiktam mērķim;

2.5. iekārta nav paredzēta preču vai cilvēku pārvadāšanai pa autoceļiem, dzelzceļu, gaisa līnijām vai ūdensceļiem;

2.6. iekārta nav paredzēta un nav izgatavota militāriem mērķiem vai policijas un glābšanas dienestu vajadzībām;

2.7. iekārta netiek piedāvāta tirgū vai nodota ekspluatācijā kā uzkabe vai papildiekārta bez autonomas mehāniskās piedziņas (izņemot rokas betona drupinātājus, cērtes un hidrauliskos veserus).

3. Iekārta atbilst šo noteikumu prasībām, ja tā:

3.1. ražota saskaņā ar šo noteikumu 4.punktā minētajos standartos noteiktajām prasībām un ražotājs, tā pilnvarots pārstāvis vai importētājs (turpmāk — ražotājs) to ir apliecinājis, sastādot atbilstības deklarāciju;

3.2. marķēta ar CE marķējumu un norādi par ražotāja garantēto skaņas jaudas līmeni, kas noteikts saskaņā ar Latvijas nacionālo standartu LVS 345:2002 “Akustika — ārpus telpām izmantojamo iekārtu skaņas jaudas mērīšanas metodes”.

4. Šajos noteikumos minētās pārbaudes veic saskaņā ar šādiem Latvijas nacionālā standarta statusā adaptētiem un noteiktā kārtībā reģistrētiem starptautisko un reģionālo standartizācijas organizāciju standartiem un Latvijas nacionālajiem standartiem:

4.1. LVS EN ISO 3744:1995 “Akustika — trokšņu avotu skaņas jaudas līmeņu noteikšana ar skaņas spiediena palīdzību — tehniskā metode akustiskajā brīvajā laukā virs skaņu atstarojošas virsmas”;

4.2. LVS EN ISO 3746:1995 “Akustika — trokšņu avotu skaņas jaudas līmeņu noteikšana ar skaņas spiediena palīdzību — pārskata metode, pielietojot aptverošu mērvirsmu virs atstarojošas plaknes”;

4.3. LVS EN ISO 9614-1:1995 “Akustika — trokšņu avotu skaņas jaudas līmeņu noteikšana ar skaņas intensitātes metodi — 1.daļa: Mērījumi diskrētos punktos”;

4.4. LVS EN ISO 9614-2:1996 “Akustika — trokšņu avotu skaņas jaudas līmeņu noteikšana ar skaņas intensitātes metodi — 2.daļa: Mērīšana ar skenēšanas metodi”;

4.5. LVS 345:2002 “Akustika — ārpus telpām izmantojamo iekārtu skaņas jaudas mērīšanas metodes” (turpmāk — standarts LVS 345:2002).

5. Ja uz iekārtu attiecas šo noteikumu 2.pielikumā minētās trokšņa emisijas robežvērtības, ražotājs nodrošina iekārtas atbilstību šajos noteikumos noteiktajām prasībām, veicot vienu no šādām procedūrām:

5.1. ražošanas iekšējā kontrole, tehniskās dokumentācijas izvērtēšana un periodiskas pārbaudes;

5.2. iekārtas paraugu pārbaudes;

5.3. iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēma.

6. Ja uz iekārtu attiecas trokšņa emisijas zīme, ražotājs nodrošina iekārtas atbilstību šajos noteikumos noteiktajām prasībām, veicot ražošanas iekšējās kontroles procedūru katram iekārtas tipam.

7. Iekārtas, kuras ražotas Eiropas Savienības dalībvalstīs un kuru atbilstība novērtēta Eiropas Savienībā noteiktajā kārtībā, var brīvi piedāvāt Latvijas tirgū, ja ražotājs ir sastādījis iekārtas atbilstības deklarāciju un iekārta ir marķēta ar CE marķējumu un norādi par ražotāja garantēto skaņas jaudas līmeni.

8. Iekārtu radītās skaņas parametrus mēra un iekārtu atbilstību novērtē kompetentas atbilstības novērtēšanas institūcijas, kuras pēc Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ieteikuma pilnvarojis Ministru kabinets (turpmāk — pilnvarotā institūcija), un institūcijas, par kurām saskaņā ar starptautiskajiem nolīgumiem vai protokoliem paziņojusi Eiropas Komisija (turpmāk — paziņotā institūcija).

9. Lai institūcija tiktu pilnvarota novērtēt iekārtas atbilstību, tā nodrošina šādu minimālo prasību izpildi:

9.1. personāla, nepieciešamo līdzekļu un iekārtu tehniskais nodrošinājums;

9.2. personāla tehniskā kompetence;

9.3. personāla neatkarība no pārbaudāmo iekārtu projektētājiem, ražotājiem un izplatītājiem vai to pilnvarotiem pārstāvjiem;

9.4. profesionālo noslēpumu neizpaušana;

9.5. personāla atalgojuma neatkarība no veikto pārbaužu skaita un rezultātiem;

9.6. institūcijas atbildības civiltiesiskā apdrošināšana.

10. Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs novērtē attiecīgās institūcijas kompetenci, kā arī kontrolē šo noteikumu 9.punktā minēto prasību izpildi.

 

 

II. Ražošanas iekšējā kontrole

11. Ražošanas iekšējā kontrole ir procedūra, ar kuru ražotājs apliecina, ka iekārta atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

12. Ražotājs iekārtas tehniskajos dokumentos norāda šādas ziņas:

12.1. ražotāja nosaukums un adrese;

12.2. iekārtas apraksts;

12.3. iekārtas modelis;

12.4. iekārtas tirdzniecības nosaukums;

12.5. iekārtas tips, sērija un numuri;

12.6. attiecīgie tehniskie dati, lai varētu identificēt iekārtu un izvērtēt trokšņa emisiju, kā arī rasējumi, apraksti un skaidrojumi, ja tādi attiecīgajam iekārtas tipam ir nepieciešami;

12.7. norāde par atbilstību Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes 2000.gada 8.maija direktīvas 2000/14/EC “Par dalībvalstu likumu tuvināšanu attiecībā uz trokšņa emisiju no brīvā dabā izmantojamām iekārtām” (turpmāk — direktīva 2000/14/EC) prasībām;

12.8. pārskats par trokšņa mērījumiem, kas veikti saskaņā ar LVS 345:2002 standarta prasībām; pārskatā norāda izmantotos instrumentus, mērījumu rezultātus un to saistību ar ražotāja garantēto skaņas jaudas līmeni.

13. Ražotājs nodrošina tehniskās dokumentācijas pieejamību tirgus uzraudzības iestādēm vismaz 10 gadus no dienas, kad izgatavota pēdējā iekārta. Ražotājs tehniskās dokumentācijas glabāšanu var uzticēt citai personai. Minētajā gadījumā ražotājs to norāda atbilstības deklarācijā.

 

 

III. Ražošanas iekšējās kontroles

tehniskās dokumentācijas pārbaudes

14. Pēc šo noteikumu 11., 12. un 13.punktā noteikto prasību izpildes ražotājs pirms iekārtas piedāvāšanas tirgū vai nodošanas ekspluatācijā iesniedz viņa izvēlētajā pilnvarotajā institūcijā tehniskās dokumentācijas kopiju. Ja tehniskā dokumentācija ir nepilnīga, pilnvarotā institūcija informē par to ražotāju un pieprasa iesniegt papildu materiālus vai veic nepieciešamās pārbaudes.

15. Pilnvarotā institūcija periodiski pārbauda, vai izgatavotās iekārtas atbilst tehniskajai dokumentācijai un šajos noteikumos noteiktajām prasībām. Pārbaudot īpašu uzmanību pievērš:

15.1. iekārtas marķējumam;

15.2. ražotāja atbilstības deklarācijai;

15.3. izmantotajiem instrumentiem, mērījumu rezultātiem un to saistībai ar ražotāja garantēto skaņas jaudas līmeni.

16. Ražotājs izsniedz pilnvarotajai institūcijai dokumentus, kas nepieciešami šo noteikumu 15.punktā minēto pārbaužu veikšanai, iekšējo revīziju faktiskos rezultātus un ziņas par darbībām, kas veiktas, lai uzlabotu iekārtas kvalitāti (ja tādas ir bijušas).

17. Ja pārbaudē konstatēts, ka iekšējā kontrole ir neapmierinoša, pilnvarotā institūcija periodiski pārbauda izgatavotās iekārtas paraugus (pēc savas izvēles) un izdara standartā LVS 345:2002 attiecīgajam iekārtas tipam noteiktos trokšņa mērījumus vai līdzvērtīgus testus. Pārbaudes procedūru var vienkāršot un pārbaudīt tikai marķējumu un ražotāja atbilstības deklarāciju.

18. Pilnvarotā institūcija nosaka pārbaužu biežumu. Pārbaudes veic ne retāk kā reizi trijos gados.

19. Ja iekārta, kas izgatavota citā valstī, neatbilst šiem noteikumiem, tirgus uzraudzības institūcija informē par to attiecīgās valsts kompetento institūciju.

 

 

IV. Iekārtas paraugu pārbaudes

20. Iekārtas parauga pārbaude ir procedūra, ar kuru pilnvarotā vai paziņotā institūcija novērtē, vai iekārtas paraugs atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām.

21. Ražotājs iesniedz pilnvarotajā vai paziņotajā institūcijā pieteikumu iekārtas parauga pārbaudei, lai novērtētu tā atbilstību šo noteikumu prasībām. Pieteikumā norāda ražotāja nosaukumu un adresi (ja pieteikumu iesniedz ražotāja pilnvarots pārstāvis vai importētājs, — arī tā nosaukumu un adresi), kā arī rakstiski apliecina, ka tāds pieteikums nav iesniegts nevienā citā pilnvarotajā institūcijā. Pieteikumam pievieno šādu informāciju:

21.1. iekārtas apraksts (norāda arī pasākumus trokšņa mazināšanai);

21.2. iekārtas tirdzniecības nosaukums;

21.3. iekārtas tips, sērija un numuri;

21.4. attiecīgie tehniskie dati, lai varētu identificēt iekārtu un izvērtēt trokšņa emisiju, kā arī rasējumi, apraksti un skaidrojumi, ja tādi ir nepieciešami;

21.5. norāde par atbilstību direktīvas 2000/14/EC prasībām.

22. Pilnvarotā institūcija:

22.1. pārbauda, vai iekārtas paraugs izgatavots saskaņā ar tehnisko dokumentāciju;

22.2. vienojas ar pieteikuma iesniedzēju par vietu, kur tiks veikti trokšņa mērījumi;

22.3. ja iekārta atbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām, izsniedz iekārtas parauga atbilstības novērtēšanas apliecību (4.pielikums);

22.4. ja iekārta neatbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām, izsniedz rakstisku atteikumu izsniegt iekārtas parauga atbilstības novērtēšanas apliecību.

23. Ražotājs tehnisko dokumentāciju glabā vismaz 10 gadus no dienas, kad pēdējā iekārta piedāvāta tirgū.

 

 

V. Iekārtas kvalitātes nodrošināšanas sistēma

24. Ražotājs iesniedz pilnvarotajā vai paziņotajā institūcijā pieteikumu kvalitātes sistēmas novērtēšanai atbilstoši standarta LVS EN ISO 9001 “Kvalitātes vadības sistēmas” prasībām. Pieteikumā par katru iekārtu, kas atrodas izstrādes vai ražošanas stadijā, norāda šādas ziņas:

24.1. ražotāja nosaukums un adrese;

24.2. iekārtas apraksts;

24.3. iekārtas modelis;

24.4. iekārtas tirdzniecības nosaukums;

24.5. iekārtas tips, sērija un numuri;

24.6. attiecīgie tehniskie dati, lai varētu identificēt iekārtu un izvērtēt trokšņa emisiju, kā arī rasējumi, apraksti un skaidrojumi, ja tādi ir nepieciešami;

24.7. norāde par atbilstību direktīvas 2000/14/EC prasībām.

25. Pieteikumam pievieno šādus dokumentus:

25.1. tehniskais ziņojums par trokšņa mērījumiem, kas veikti saskaņā ar šiem noteikumiem;

25.2. ražotāja sastādītās iekārtas atbilstības deklarācijas kopija;

25.3. ziņas par kvalitātes nodrošināšanas sistēmas mērķi, kā arī organizatoriskās shēmas, amatpersonu atbildības un pienākumu apraksts (par projektēšanas un ražošanas kvalitāti);

25.4. projektu kontroles un pārbaudes metožu, procesu un regulāro darbību apraksts (par attiecīgo iekārtas tipu);

25.5. ražošanas, kvalitātes kontroles un nodrošināšanas metožu, procesu un sistemātiski veicamo darbību apraksts;

25.6. pirms un pēc iekārtas izgatavošanas, kā arī tās izgatavošanas laikā veikto pārbaužu un mērījumu apraksts un ziņas par pārbaužu un mērījumu biežumu;

25.7. ieraksti par pārbaužu ziņojumiem, mērījumu un kalibrēšanas datiem, kā arī par personāla kvalifikāciju;

25.8. ziņas par tiem līdzekļiem un organizatoriskajiem pasākumiem, kurus izmanto, lai nodrošinātu kvalitātes sistēmas uzraudzību un efektivitāti.

26. Pilnvarotā vai paziņotā institūcija novērtē, vai attiecīgā kvalitātes sistēma nodrošina iekārtas atbilstību būtiskajām prasībām, un paziņo ražotājam savu lēmumu. Lēmumu pamato ar pārbaužu rezultātu novērtējumu un pārbaužu atzinumiem. Ja kvalitātes sistēma nodrošina iekārtas atbilstību būtiskajām prasībām, pilnvarotā vai paziņotā institūcija izsniedz kvalitātes sistēmas sertifikātu.

27. Ražotājs nodrošina pilnvarotajai vai paziņotajai institūcijai iespēju kontrolēt iekārtu inspicēšanu, testēšanu un glabāšanu, kā arī pieeju nepieciešamajai informācijai, tai skaitā:

27.1. kvalitātes nodrošināšanas sistēmas dokumentācijai;

27.2. kvalitātes protokoliem par iekārtas projektēšanu, kā arī analīžu, aprēķinu un pārbaužu rezultātiem;

27.3. kvalitātes protokoliem par iekārtas ražošanu, kā arī pārbaužu ziņojumiem, mērījumiem un kalibrēšanas datiem, ziņām par personāla kvalifikāciju.

28. Ražotājs informē pilnvaroto vai paziņoto institūciju par plānotajām pārmaiņām kvalitātes nodrošināšanas sistēmā. Pilnvarotā vai paziņotā institūcija novērtē attiecīgās pārmaiņas, izlemj, vai tās neietekmēs iekārtas atbilstību būtiskajām prasībām, un paziņo ražotājam savu lēmumu.

29. Pilnvarotā vai paziņotā institūcija periodiski pārbauda kvalitātes nodrošināšanas sistēmu, lai kontrolētu, vai ražotājs izmanto sertificēto kvalitātes nodrošināšanas sistēmu, un iesniedz ražotājam ziņojumu par pārbaudes rezultātiem.

30. Pilnvarotā vai paziņotā institūcija ir tiesīga pārbaudīt kvalitātes nodrošināšanas sistēmu bez iepriekšēja pieteikuma. Pēc pārbaudes pilnvarotā vai paziņotā institūcija iesniedz ražotājam ziņojumu par pārbaudes rezultātiem.

31. Ražotājs uzrāda kvalitātes sistēmas sertifikātu un ziņojumus par pārbaužu rezultātiem pilnvarotajai vai paziņotajai institūcijai un tirgus uzraudzības institūcijai pēc tās pieprasījuma.

32. Ja konstatēts, ka iekārtas nav viendabīgas vai neatbilst šo noteikumu prasībām, tirgus uzraudzības institūcija mēneša laikā informē par to pilnvaroto vai paziņoto institūciju, kura izsniegusi atbilstības apliecību un kvalitātes sistēmas sertifikātu.

33. Pilnvarotās vai paziņotās institūcijas pēc citu pilnvaroto vai paziņoto institūciju pieprasījuma sniedz ziņas par izsniegtajiem un anulētajiem kvalitātes nodrošināšanas sistēmas sertifikātiem.

 

 

VI. Iekārtu marķēšana

34. Iekārtu, kas atbilst šo noteikumu būtiskajām prasībām, ražotājs marķē, piestiprinot katrai iekārtas vienībai skaidri saskatāmu, salasāmu un neizdzēšamu CE marķējumu un ražotāja garantētā skaņas jaudas līmeņa piktogrammu (3.pielikums).

35. Iekārtas aizliegts marķēt ar tādām zīmēm vai uzrakstiem, kas varētu maldināt par CE marķējuma vai ražotāja garantētās skaņas jaudas līmeņa piktogrammas saturu vai formu. Iekārtas var marķēt ar citām zīmēm, ja tās nesamazina CE marķējuma un ražotāja garantētā skaņas jaudas līmeņa piktogrammas saskatāmību vai salasāmību.

36. Ja iekārtai piemērojamas arī citos normatīvajos aktos noteiktās prasības par CE marķējuma izvietošanu uz iekārtas, iekārtu drīkst marķēt ar CE marķējumu tikai tad, ja tā atbilst arī šīm prasībām.

 

 

VII. Piedāvāšana tirgū vai nodošana ekspluatācijā

37. Iekārtu piedāvā tirgū vai nodod ekspluatācijā tikai tad, ja:

37.1. iekārta atbilst šo noteikumu prasībām par trokšņa emisiju vidē;

37.2. iekārtai ir veiktas atbilstības novērtēšanas procedūras;

37.3. iekārta ir marķēta ar CE marķējumu un ražotāja garantētā skaņas jaudas līmeņa piktogrammu;

37.4. par iekārtu ir sastādīta ražotāja atbilstības deklarācija.

 

 

VIII. Atbilstības deklarācija

38. Lai apliecinātu iekārtas atbilstību šiem noteikumiem, ražotājs sastāda atbilstības deklarāciju katram iekārtas tipam. Deklarācijā iekļauj šādas ziņas:

38.1. ražotāja nosaukums un adrese;

38.2. tās personas vārds, uzvārds un adrese, kura glabā tehnisko dokumentāciju;

38.3. iekārtas apraksts;

38.4. veiktā atbilstības novērtēšanas procedūra un attiecīgās pilnvarotās institūcijas nosaukums un adrese;

38.5. skaņas jaudas līmenis, kas izmērīts iekārtas tipa paraugam;

38.6. attiecīgajai iekārtai garantētais skaņas jaudas līmenis;

38.7. paziņojums par attiecīgās iekārtas atbilstību šo noteikumu prasībām;

38.8. citas atbilstības deklarācijas un norādes par citiem piemērotajiem normatīvajiem aktiem, ja tas ir nepieciešams;

38.9. deklarācijas sastādīšanas vieta un datums;

38.10. tās personas vārds un uzvārds, kura pilnvarota parakstīt deklarāciju.

39. Ražotājs nosūta Patērētāju tiesību aizsardzības centram atbilstības deklarācijas kopiju.

40. Ekonomikas ministrija ne retāk kā reizi gadā apkopo Patērētāju tiesību aizsardzības centra sniegto informāciju un nosūta to Eiropas Komisijai.

 

 

IX. Tirgus uzraudzība

41. Tirgus uzraudzības institūcijas funkcijas atbilstoši savai kompetencei pilda Valsts darba inspekcija un Patērētāju tiesību aizsardzības centrs. Minētās institūcijas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā veic pasākumus, lai nepieļautu neatbilstošu iekārtu piedāvāšanu tirgū vai nodošanu ekspluatācijā.

42. Ja tirgus uzraudzības institūcija konstatē, ka iekārta, kas piedāvāta tirgū vai nodota ekspluatācijā, neatbilst šajos noteikumos noteiktajām prasībām, tirgus uzraudzības institūcija veic normatīvajos aktos noteiktos pasākumus, lai ražotājs nodrošinātu iekārtas atbilstību attiecīgajām prasībām.

43. Ja tirgus uzraudzības institūcija konstatē, ka iekārtai pārsniegta trokšņa emisijas robežvērtība vai nav novērsta iekārtas neatbilstība šo noteikumu prasībām, tirgus uzraudzības institūcija veic attiecīgus pasākumus, lai ierobežotu vai aizliegtu konkrētās iekārtas piedāvāšanu tirgū vai nodošanu ekspluatācijā un nodrošinātu tās izņemšanu no tirgus. Tirgus uzraudzības institūcija informē iesaistītās puses par veiktajiem pasākumiem.

44. Izdevumus, kas saistīti ar iekārtas izņemšanu no tirgus, sedz ražotājs.

45. Gadatirgos, izstādēs un līdzīgos pasākumos ir atļauts demonstrēt iekārtas, kas neatbilst šo noteikumu prasībām, ja tiek nodrošināta personu aizsardzību un labi saskatāma zīme norāda, ka attiecīgā iekārta neatbilst šo noteikumu prasībām un to nedrīkst piedāvāt tirgū vai nodot ekspluatācijā, līdz ražotājs nav nodrošinājis iekārtas atbilstību šiem noteikumiem.

 

 

X. Noslēguma jautājumi

46. Noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 1.janvāri.

47. Noteikumu 40.punkts stājas spēkā ar īpašiem noteikumiem.

Ministru prezidents A.Bērziņš

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs V.Makarovs

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 1.janvāri.

Pilns dokuments un pielikumi 278 kb DOC

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!