• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2017. gada 22. jūnija likums "Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.07.2017., Nr. 132 https://www.vestnesis.lv/op/2017/132.19

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījums likumā "Par valsts proves uzraudzību"

Vēl šajā numurā

05.07.2017., Nr. 132

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 22.06.2017.

OP numurs: 2017/132.19

2017/132.19
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā

Izdarīt Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā (Latvijas Vēstnesis, 2010, 206. nr.; 2012, 59., 190. nr.; 2013, 188. nr.; 2015, 107., 248. nr.; 2016, 241. nr.) šādus grozījumus:

1. 5. pantā:

papildināt pantu ar 4.1 daļu šādā redakcijā:

"(41) Ja normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos transportlīdzekli atsavina normatīvajos aktos noteikta persona (valsts iestāde, zvērināts tiesu izpildītājs, maksātnespējas procesa administrators), kas nav transportlīdzekļa īpašnieks vai turētājs, reģistrāciju veic, ja samaksāta viena divpadsmitā daļa no transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa apmēra par kārtējo kalendāra gadu.";

papildināt pantu ar 5.2, 5.3 un 5.4 daļu šādā redakcijā:

"(52) Persona, kurai transportlīdzeklis kriminālprocesa ietvaros ar tiesas nolēmumu ir konfiscēts kā noziedzīgi iegūts, 30 dienu laikā pēc nolēmuma par transportlīdzekļa konfiskāciju spēkā stāšanās samaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli par iepriekšējiem taksācijas periodiem, ja tas nav bijis samaksāts, un par kārtējo kalendāra gadu, ko aprēķina saskaņā ar šādu formulu:

transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis = transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis gadam x 1/12 x kārtējā kalendāra gadā aizvadīto mēnešu skaits (ieskaitot mēnesi, kurā veikta transportlīdzekļa konfiskācija).

(53) Ja zvērināts tiesu izpildītājs, pamatojoties uz izpildu dokumentu, pārdod nodokļa maksātāja apķīlāto transportlīdzekli, tad 30 dienu laikā pēc apķīlātā transportlīdzekļa pārdošanas šis nodokļa maksātājs samaksā transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokli par iepriekšējiem taksācijas periodiem, ja tas nav bijis samaksāts, un par kārtējo kalendāra gadu, ko aprēķina saskaņā ar šādu formulu:

transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis = transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis gadam x 1/12 x kārtējā kalendāra gadā aizvadīto mēnešu skaits (ieskaitot mēnesi, kurā veikta nosolītās summas samaksa).

(54) Ja transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis 30 dienu laikā pēc transportlīdzekļa konfiskācijas vai apķīlātā transportlīdzekļa pārdošanas nav samaksāts, nodokļu administrācija veic piedziņu no nodokļa maksātāja, kuram transportlīdzeklis saskaņā ar tiesas nolēmumu konfiscēts vai transportlīdzeklis ir bijis apķīlāts, pamatojoties uz lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu, kas pieņemts saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām"."

2. 6. panta pirmajā daļā:

izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8) laiku, kad transportlīdzeklis noziedzīga nodarījuma rezultātā, ko apliecina procesa virzītāja vai ārvalsts kompetentās iestādes izsniegti dokumenti vai informācija reģistrā par transportlīdzekli, nav bijis nodokļa maksātāja rīcībā;";

izslēgt 11. punktu.

3. Papildināt 13. pantu ar 3.3, 3.4, 3.5 un 3.6 daļu šādā redakcijā:

"(33) Ja tiek realizēts transportlīdzeklis, kas kriminālprocesa ietvaros atzīts par noziedzīgi iegūtu un konfiscēts, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli maksā, sākot ar mēnesi, kurā tiek reģistrēta transportlīdzekļa īpašnieka maiņa. Ja mēnesī, kurā transportlīdzeklis ir konfiscēts, veic arī šā transportlīdzekļa īpašnieka maiņas reģistrāciju, uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli maksā, sākot ar nākamo mēnesi pēc transportlīdzekļa reģistrācijas mēneša. Persona, kurai transportlīdzeklis kriminālprocesa ietvaros ar tiesas nolēmumu ir konfiscēts kā noziedzīgi iegūts, 30 dienu laikā pēc nolēmuma par transportlīdzekļa konfiskāciju spēkā stāšanās samaksā uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli par iepriekšējiem taksācijas periodiem, ja tas nav bijis samaksāts, un par periodu līdz transportlīdzekļa konfiskācijai, ieskaitot mēnesi, kurā veikta transportlīdzekļa konfiskācija.

(34) Ja zvērināts tiesu izpildītājs, pamatojoties uz izpildu dokumentu, pārdod nodokļa maksātāja apķīlāto transportlīdzekli, tad 30 dienu laikā pēc apķīlātā transportlīdzekļa pārdošanas šis nodokļa maksātājs samaksā uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli par iepriekšējiem taksācijas periodiem, ja tas nav bijis samaksāts, un par periodu līdz transportlīdzekļa pārdošanai, ieskaitot to mēnesi, kurā samaksāta nosolītā summa.

(35) Ja uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodoklis 30 dienu laikā pēc transportlīdzekļa konfiskācijas vai apķīlātā transportlīdzekļa pārdošanas nav samaksāts, nodokļu administrācija veic piedziņu no nodokļa maksātāja, kuram transportlīdzeklis saskaņā ar tiesas nolēmumu konfiscēts vai transportlīdzeklis ir bijis apķīlāts, pamatojoties uz lēmumu par nokavēto nodokļu maksājumu piedziņu, kas pieņemts saskaņā ar likumu "Par nodokļiem un nodevām".

(36) Ja tiek veikta tāda transportlīdzekļa reģistrācija, kurš atsavināts noziedzīgi iegūtas mantas konfiskācijas izpildes rezultātā vai kuru atsavinājis zvērināts tiesu izpildītājs, izpildot amata darbības, nodokļa maksātājs pirms iegādātā transportlīdzekļa reģistrācijas samaksā uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokli par vienu mēnesi."

4. Izteikt 14. panta pirmās daļas 7. punktu šādā redakcijā:

"7) par laiku, kad transportlīdzeklis noziedzīga nodarījuma rezultātā, ko apliecina procesa virzītāja vai ārvalsts kompetentās iestādes izsniegti dokumenti vai informācija reģistrā par transportlīdzekli, nav bijis nodokļa maksātāja rīcībā;".

5. Papildināt pārejas noteikumus ar 24. un 25. punktu šādā redakcijā:

"24. Šā likuma 5. panta 4.1 daļa stājas spēkā 2019. gada 1. janvārī.

25. Līdz 2018. gada 31. decembrim, ja normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos transportlīdzekli atsavina normatīvajos aktos noteikta persona (valsts iestāde, zvērināts tiesu izpildītājs, maksātnespējas procesa administrators), kas nav transportlīdzekļa īpašnieks vai turētājs, tad, reģistrējot šādu transportlīdzekli, transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa summai jābūt samaksātai apmērā, ko aprēķina saskaņā ar šādu formulu:

transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis = transportlīdzekļa ekspluatācijas nodoklis gadam x 1/12 x kārtējā kalendāra gadā atlikušo pilno mēnešu skaits (neskaitot mēnesi, kurā veikta nosolītās summas samaksa)."

Likums stājas spēkā 2017. gada 1. augustā.

Likums Saeimā pieņemts 2017. gada 22. jūnijā.

Valsts prezidents R. Vējonis

Rīgā 2017. gada 5. jūlijā

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!