• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2014. gada 5. augusta noteikumi Nr. 433 "Mediatoru sertifikācijas un atestācijas kārtība". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.08.2014., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/op/2014/156.2

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.417

Par nekustamo īpašumu pirkšanu valsts autoceļa P78 Pļaviņas−Ērgļi rekonstrukcijas projekta īstenošanai

Vēl šajā numurā

11.08.2014., Nr. 156

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 433

Pieņemts: 05.08.2014.

OP numurs: 2014/156.2

2014/156.2
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 6 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr.433

Rīgā 2014.gada 5.augustā (prot. Nr.42 10.§)

Mediatoru sertifikācijas un atestācijas kārtība

Izdoti saskaņā ar Mediācijas likuma
20.panta ceturto daļu un 21.panta ceturto un sesto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā persona, kura vēlas kļūt par sertificētu mediatoru (turpmāk – kandidāts), piesakās mediatora sertifikācijas pārbaudījumam (turpmāk – sertifikācijas pārbaudījums);

1.2. sertifikācijas pārbaudījuma saturu un norises kārtību;

1.3. sertificēta mediatora atestācijas pārbaudījuma (turpmāk – atestācijas pārbaudījums) saturu un norises kārtību;

1.4. mediatoru sertifikācijas un atestācijas komisijas darbības kārtību un kompetenci;

1.5. sertifikācijas un atestācijas pārbaudījumu maksu;

1.6. mediatora sertifikāta paraugu.

2. Sertifikācijas pārbaudījuma maksa ir 205 euro.

3. Atestācijas pārbaudījuma maksa ir 51 euro.

4. Sertifikācijas un atestācijas pārbaudījuma maksa iemaksājama Sertificētu mediatoru padomes (turpmāk – padome) kontā.

5. Padome ir atbildīga par sertifikācijas un atestācijas pārbaudījumu organizāciju, to tehnisko nodrošinājumu, kā arī sertifikācijas un atestācijas pārbaudījumu materiālu glabāšanu.

6. Sertifikācijas pārbaudījuma pirmās, otrās un trešās daļas testa un teorijas jautājumi, kā arī konkrētas konfliktsituācijas mediācijas procesa fāzes raksturojums kandidātiem pirms sertifikācijas pārbaudījuma nav pieejams.

II. Komisija

7. Sertifikācijas un atestācijas pārbaudījumus veic saskaņā ar Mediācijas likumu izveidota mediatoru sertifikācijas un atestācijas komisija (turpmāk – komisija).

8. Komisijas priekšsēdētājs vada komisijas sēdes un ir atbildīgs par sertifikācijas vai atestācijas pārbaudījuma norises gaitas un rezultātu noteikšanas atbilstību tiesību normu prasībām.

9. Komisijas sekretāra pienākumus pilda padomes norīkota persona.

10. Komisija ir lemttiesīga, ja komisijas darbā un lēmuma pieņemšanā piedalās ne mazāk kā četri komisijas locekļi, ieskaitot komisijas priekšsēdētāju.

11. Komisijas sēdes ir slēgtas. Tiesības iepazīties ar informāciju, kas saistīta ar kandidātu un sertificētu mediatoru novērtēšanas procesu, piešķir komisijas priekšsēdētājs ar rakstisku atļauju, ievērojot Informācijas atklātības likumā noteikto kārtību.

12. Komisijas loceklis nepiedalās kandidāta vai sertificēta mediatora vērtēšanā, ja attiecīgais kandidāts vai sertificēts mediators ir komisijas locekļa laulātais, komisijas locekļa vai viņa laulātā radinieks taisnā līnijā visās pakāpēs, sānu līnijā līdz ceturtajai pakāpei vai svainībā līdz trešajai pakāpei, kā arī ir komisijas locekļa vai viņa laulātā adoptētājs vai adoptētais, komisijas locekļa vai viņa laulātā aizgādnībā vai aizgādībā. Komisijas loceklis nepiedalās vērtēšanā arī tad, ja komisijas loceklis ir personīgi vai mantiski tieši vai netieši ieinteresēts iznākumā vai ir citi apstākļi, kas rada pamatotas šaubas par viņa objektivitāti. Šādos gadījumos komisijas loceklis par minētajiem apstākļiem paziņo komisijai, un komisija pieņem lēmumu, ka attiecīgais komisijas loceklis nepiedalās konkrētā kandidāta vai sertificēta mediatora vērtēšanā.

13. Komisijas sēdes protokolē. Protokolā norāda sertifikācijas vai atestācijas pārbaudījuma norises vietu, laiku, komisijas sastāvu, komisijas apspriežu laiku un pieņemtos lēmumus, kandidātus, kuri kārto eksāmenu, vai sertificētus mediatorus, kuri kārto atestācijas pārbaudījumu, kā arī kandidātus un sertificētus mediatorus, kuri nav ieradušies, sertifikācijas pārbaudījuma otrās un trešās daļas variantu, mutiski uzdotos jautājumus, uz tiem sniegtās atbildes un pirmās, otrās un trešās daļas vērtējumu. Komisijas sēdes protokolu paraksta visi komisijas locekļi, kas piedalījušies vērtēšanā, un komisijas sekretārs.

14. Protokola oriģināleksemplāru un tā pielikumus padome glabā piecus gadus no sertifikācijas vai atestācijas pārbaudījuma norises dienas.

III. Mediatora sertifikācijas pārbaudījums, pārbaudījuma vērtēšanas kārtība un rezultātu paziņošana

15. Lai kandidāts nokārtotu sertifikācijas pārbaudījumu, pārbauda viņa zināšanas un prasmes šādās jomās:

15.1. mediācijas teorētiskie pamati;

15.2. konflikta analīzes un apstrādes veidi;

15.3. metodes un paņēmieni mediācijā;

15.4. mediatora ētika un mediācijas procesa principi;

15.5. bērnu tiesību aizsardzība mediācijā.

16. Sertifikācijas pārbaudījumu padome rīko ne retāk kā reizi gadā. Informāciju par sertifikācijas pārbaudījuma rīkošanu un norises dienu padome ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms sertifikācijas pārbaudījuma norises dienas izsludina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un publicē padomes interneta vietnē, kā arī nosūta Tieslietu ministrijai.

17. Kandidāts ne vēlāk kā 30 dienas pēc sertifikācijas pārbaudījuma norises dienas izsludināšanas iesniedz padomei Mediācijas likuma 21. panta pirmajā daļā minēto iesniegumu un šādus dokumentus:

17.1. dzīvesgaitas aprakstu (CV Europass formā);

17.2. izglītību apliecinošu dokumentu kopijas;

17.3. dokumenta kopiju, kas apliecina valsts valodas prasmes augstākajā līmenī atbilstoši Valsts valodas likuma prasībām (ja vispārējās izglītības programma nav apgūta latviešu valodā);

17.4. apliecinājumu par mediatora apmācības kursa apguvi ne mazāk kā 30 akadēmisko stundu apmērā;

17.5. apliecinājumu, ka uz kandidātu neattiecas Mediācijas likuma 19. panta otrajā daļā minētie ierobežojumi;

17.6. dokumentu, kas apliecina sertifikācijas pārbaudījuma maksas samaksu.

18. Iesniegumam pievieno normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā apliecinātas dokumentu kopijas un, ja nepieciešams, uzrāda šo dokumentu oriģinālus. Dokumentus iesniedz latviešu valodā vai pievienojot normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā apliecinātu tulkojumu. Iesniegtos dokumentus kandidātam atpakaļ neizsniedz.

19. Padome izskata šo noteikumu 17. punktā minētos dokumentus un mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas rakstiski nosūta kandidātam paziņojumu par atļauju kārtot sertifikācijas pārbaudījumu vai atteikumu kārtot sertifikācijas pārbaudījumu.

20. Padome kandidātam atsaka sertifikācijas pārbaudījuma kārtošanu, ja kandidāts nav iesniedzis visus šo noteikumu 17. punktā minētos dokumentus, ir konstatēta neatbilstība Mediācijas likumā noteiktajām kandidātam izvirzītajām prasībām vai kandidāts ir nokavējis noteikto dokumentu iesniegšanas termiņu.

21. Šo noteikumu 20. punktā minēto atteikumu kandidāts mēneša laikā pēc atteikuma saņemšanas var apstrīdēt Tieslietu ministrijā.

22. Padome nosaka sertifikācijas pārbaudījuma vietu un laiku un vismaz septiņas darbdienas pirms sertifikācijas pārbaudījuma informē par to kandidātu, nosūtot rakstisku paziņojumu pa pastu uz kandidāta norādīto adresi un, ja iespējams, izmantojot arī citus saziņas līdzekļus.

23. Pirms sertifikācijas pārbaudījuma kandidāts uzrāda komisijas sekretāram personu apliecinošu dokumentu. Komisijas sekretārs reģistrē kandidāta vārdu, uzvārdu un personas kodu (ja personai nav personas koda, norāda dzimšanas datus) šo noteikumu 13. punktā minētajā protokolā.

24. Pirms sertifikācijas pārbaudījuma komisijas priekšsēdētājs informē kandidātus par sertifikācijas pārbaudījuma norises kārtību un komisijas sastāvu.

25. Ja kandidāts nokavē sertifikācijas pārbaudījuma sākumu, viņam ar komisijas priekšsēdētāja atļauju ir tiesības kārtot sertifikācijas pārbaudījumu, bet tā izpildes laiks netiek pagarināts, un tas tiek norādīts protokolā.

26. Ja kandidāts attaisnojošu iemeslu dēļ neierodas uz sertifikācijas pārbaudījumu, viņam ir tiesības kārtot to nākamajā padomes izsludinātajā sertifikācijas pārbaudījuma laikā. Sertifikācijas maksa atkārtoti nav jāmaksā. Par to, vai neierašanās iemesli ir atzīstami par attaisnojošiem, lemj padome. Padomes lēmumu kandidāts mēneša laikā pēc lēmuma paziņošanas var apstrīdēt Tieslietu ministrijā.

27. Ja iemesli, kuru dēļ kandidāts nav ieradies uz sertifikācijas pārbaudījumu, netiek atzīti par attaisnojošiem, sertifikācijas pārbaudījuma maksa netiek atmaksāta.

28. Sertifikācijas pārbaudījuma laikā tā norises telpā (turpmāk – pārbaudījuma telpa) drīkst atrasties tikai kandidāti, kuri kārto sertifikācijas pārbaudījumu, komisijas locekļi un komisijas sekretārs.

29. Sertifikācijas pārbaudījuma laikā kandidātam nav atļauts:

29.1. palīdzēt citiem kandidātiem vai sarunāties ar tiem;

29.2. lietot palīgmateriālus (piemēram, sakaru līdzekļus, piezīmju datorus, literatūru);

29.3. atstāt pārbaudījuma telpu bez komisijas priekšsēdētāja atļaujas.

30. Ja kandidāts neievēro šo noteikumu 29. punktā minētos noteikumus, komisijas priekšsēdētājs viņu brīdina un protokolā izdara atzīmi par izteikto brīdinājumu. Ja kandidāts pēc brīdinājuma saņemšanas pārkāpumu izdara atkārtoti, komisijas priekšsēdētājs izraida attiecīgo kandidātu no pārbaudījuma telpas. Šādā gadījumā komisija aizliedz kandidātam piedalīties sertifikācijas pārbaudījuma turpmākā kārtošanā un protokolā izdara atzīmi, ka sertifikācijas pārbaudījums nav nokārtots.

31. Sertifikācijas pārbaudījuma pirmās, otrās un trešās daļas norises laikā aizliegts patvaļīgi atstāt pārbaudījuma telpu. Izņēmuma gadījumā komisijas priekšsēdētājs atļauj iziet no pārbaudījuma telpas vienlaikus ne vairāk kā vienam kandidātam. Šādā gadījumā kandidāts savu rakstu darbu nodod komisijas priekšsēdētājam, un komisijas priekšsēdētājs uz tā atzīmē prombūtnes faktu un laiku. Kandidāta prombūtnes faktu un laiku atzīmē arī protokolā. Kandidātam pārbaudes uzdevumu izpildes laiks netiek pagarināts.

32. Sertifikācijas pārbaudījumam ir trīs daļas:

32.1. pirmajā daļā kandidāts sniedz rakstiskas atbildes uz 30 testa jautājumiem;

32.2. otrajā daļā kandidāts rakstiski sniedz atbildes uz diviem teorijas jautājumiem;

32.3. trešajā daļā izspēlē biļetē aprakstītas konkrētas konfliktsituācijas mediācijas procesa fāzi.

33. Komisija pirms katra sertifikācijas pārbaudījuma sagatavo un komisijas priekšsēdētājs apstiprina pārbaudījuma pirmās, otrās un trešās daļas saturu. Pārbaudījuma otrajai un trešajai daļai sagatavo ne mazāk kā trīs variantus (biļetes).

34. Sertifikācijas pārbaudījuma pirmajā daļā kandidāts vienas stundas laikā rakstiski atzīmē atbildes uz 30 testa jautājumiem. Pēc testa aizpildīšanas kandidāts iesniedz to komisijas priekšsēdētājam un atstāj pārbaudījuma telpu.

35. Pēc sertifikācijas pārbaudījuma pirmās daļas beigām komisijas priekšsēdētājs pasludina pārtraukumu. Pārtraukuma laikā komisija novērtē sertifikācijas pārbaudījuma pirmās daļas darbus. Pēc pārtraukuma komisijas priekšsēdētājs paziņo kandidātiem pirmās daļas rezultātus.

36. Sertifikācijas pārbaudījuma pirmā daļa ir nokārtota, ja kandidāts ir pareizi atbildējis vismaz uz 22 jautājumiem. Negatīva vērtējuma saņemšana sertifikācijas pārbaudījuma pirmajā daļā liedz kandidātam tiesības piedalīties sertifikācijas pārbaudījuma otrajā un trešajā daļā. Pirmās daļas rezultātu ieraksta protokolā.

37. Sertifikācijas pārbaudījuma otrajā daļā komisija aicina kandidātus, kuri nokārtojuši sertifikācijas pārbaudījuma pirmo daļu, pārbaudījuma telpā pa vienam alfabēta secībā pēc uzvārdiem, ja komisija nenosaka citu kārtību, un uzaicina izlozēt sertifikācijas pārbaudījuma otrās daļas biļeti ar diviem teorijas jautājumiem.

38. Sertifikācijas pārbaudījuma otrās daļas biļetes numuru kandidāts uzrāda komisijas priekšsēdētājam, un komisijas sekretārs to ieraksta protokolā.

39. Komisija nosaka, cik kandidātu sertifikācijas pārbaudījuma otrajā daļā vienlaikus drīkst atrasties pārbaudījuma telpā.

40. Sertifikācijas pārbaudījuma otrās daļas atbilžu sagatavošanai ir paredzēta viena stunda. Kandidāts var rakstiski sagatavotās atbildes nodot komisijai ātrāk.

41. Kandidāts pēc rakstisko atbilžu sagatavošanas nodod darbu komisijai un atstāj pārbaudījuma telpu. Pēc tam, kad visi kandidāti nodevuši rakstiski sagatavotās atbildes sertifikācijas pārbaudījuma otrajā daļā, komisijas priekšsēdētājs pasludina pārtraukumu. Pārtraukuma laikā komisija novērtē sertifikācijas pārbaudījuma otrās daļas darbus un ieraksta vērtējumu mediatora sertifikācijas pārbaudījuma vērtējuma lapā (1. pielikums).

42. Kandidāta zināšanas un prasmes sertifikācijas pārbaudījuma otrajā daļā komisijas loceklis vērtē 10 ballu sistēmā saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumā minētajiem vērtēšanas kritērijiem.

43. Sertifikācijas pārbaudījuma otrā daļa ir nokārtota, ja pēc visu komisijas locekļu (kas piedalās sertifikācijas pārbaudījuma vērtēšanā) piešķirto vērtējumu kopsummas izdalīšanas ar komisijas locekļu (kas piedalās sertifikācijas pārbaudījuma vērtēšanā) skaitu kandidāts ir saņēmis vismaz četras balles. Iegūto aritmētisko rezultātu, ja nepieciešams, noapaļo līdz veselam skaitlim (decimāldaļskaitli, kuram aiz komata ir cipars "5", noapaļo uz augšu). Ja kandidāts eksāmena otrajā daļā saņēmis vidējo vērtējumu, kas ir zemāks par četrām ballēm, viņam nav tiesību piedalīties sertifikācijas pārbaudījuma trešajā daļā.

44. Sertifikācijas pārbaudījuma otrās daļas rezultātus ieraksta protokolā, un komisijas priekšsēdētājs tos paziņo kandidātiem.

45. Sertifikācijas pārbaudījuma trešajā daļā komisija aicina kandidātus, kuri nokārtojuši sertifikācijas pārbaudījuma otro daļu, pārbaudījuma telpā pa vienam alfabēta secībā pēc uzvārdiem, ja komisija nenosaka citu kārtību, un uzaicina izlozēt sertifikācijas pārbaudījuma trešās daļas biļeti ar konfliktsituācijas aprakstu.

46. Sertifikācijas pārbaudījuma trešās daļas biļetes numuru kandidāts uzrāda komisijas priekšsēdētājam, un komisijas sekretārs to ieraksta protokolā.

47. Sertifikācijas pārbaudījuma trešajā daļā pārbaudījuma telpā drīkst atrasties komisijas locekļi, komisijas sekretārs, kandidāts un ne vairāk par trim komisijas pieaicinātām personām lomu izspēles nodrošināšanai. Pieaicināto personu vārdus, uzvārdus un personas kodus komisijas sekretārs ieraksta protokolā.

48. Sertifikācijas pārbaudījuma trešajā daļā izlozētās konfliktsituācijas izspēlei ir paredzētas ne vairāk kā 40 minūtes.

49. Pēc tam, kad novadīta mediācijas procesa fāzes izspēle konfliktsituācijas risināšanai, komisijas locekļiem ir tiesības uzdot jautājumus kandidātam, lai precizētu izspēlē izmantotās metodes un citus ar mediācijas procesa vadīšanas prasmes novērtēšanu saistītus jautājumus.

50. Pēc tam, kad visi kandidāti veikuši mediācijas procesa fāzes izspēli sertifikācijas pārbaudījuma trešajā daļā, komisijas priekšsēdētājs pasludina pārtraukumu. Pārtraukuma laikā komisija novērtē kandidātu sniegumu sertifikācijas pārbaudījuma trešajā daļā un ieraksta vērtējumu mediatora sertifikācijas pārbaudījuma vērtējuma lapā (1. pielikums).

51. Kandidāta zināšanas un prasmes sertifikācijas pārbaudījuma trešajā daļā komisija vērtē 10 ballu sistēmā saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumā minētajiem vērtēšanas kritērijiem.

52. Sertifikācijas pārbaudījuma trešā daļa ir nokārtota, ja pēc visu komisijas locekļu (kas piedalās sertifikācijas pārbaudījuma vērtēšanā) piešķirto vērtējumu kopsummas izdalīšanas ar komisijas locekļu (kas piedalās sertifikācijas pārbaudījuma vērtēšanā) skaitu kandidāts ir saņēmis vismaz četras balles. Iegūto aritmētisko rezultātu, ja nepieciešams, noapaļo līdz veselam skaitlim (decimāldaļskaitli, kuram aiz komata ir cipars "5", noapaļo uz augšu).

53. Sertifikācijas pārbaudījuma trešās daļas rezultātus ieraksta protokolā, un komisijas priekšsēdētājs tos paziņo kandidātiem, kā arī izsludina pārtraukumu sertifikācijas pārbaudījuma vidējā vērtējuma noteikšanai.

54. Pēc sertifikācijas pārbaudījuma otrās un trešās daļas darbu novērtēšanas komisijas sekretārs apkopo minēto sertifikācijas pārbaudījuma daļu vērtējumu lapās ierakstītos rezultātus (3. pielikums). Kandidāta vidējo vērtējumu iegūst, summējot otrās un trešās daļas vidējo vērtējumu un dalot to ar divi. Iegūto aritmētisko rezultātu, ja nepieciešams, noapaļo līdz veselam skaitlim (decimāldaļskaitli, kuram aiz komata ir cipars "5", noapaļo uz augšu). Sertifikācijas eksāmens ir nokārtots, ja kandidāta saņemtais vidējais vērtējums ir vismaz 7 balles.

55. Pēc vidējā vērtējuma noteikšanas komisijas priekšsēdētājs ne vēlāk kā triju darbdienu laikā iesniedz padomei atzinumu par kandidātu sertifikācijas pārbaudījuma rezultātiem.

56. Padome, pamatojoties uz komisijas iesniegto atzinumu, 10 darbdienu laikā pieņem lēmumu par mediatora sertifikāta izsniegšanu vai par atteikumu izsniegt mediatora sertifikātu.

57. Šo noteikumu 56. punktā minēto lēmumu padome kandidātam nosūta piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas.

IV. Mediatora sertifikāts un tā izsniegšana

58. Mediatora sertifikātu (4. pielikums) (turpmāk – sertifikāts) padome izsniedz kandidātam, kurš nokārtojis sertifikācijas pārbaudījumu, vai sertificētam mediatoram, kurš nokārtojis atestācijas pārbaudījumu.

59. Nosūtot lēmumu par sertifikāta izsniegšanu vai atestāciju, padome norāda sertifikāta saņemšanas laiku un vietu.

60. Sertifikāta derīguma termiņš ir pieci gadi.

61. Izsniegtos sertifikātus padome reģistrē. Reģistrācijas numurā norāda sertifikāta izsniegšanas gada pēdējos divus ciparus un sertifikāta kārtas numuru attiecīgajā gadā.

62. Piecu darbdienu laikā pēc sertifikāta izsniegšanas padome sertificētu mediatoru sarakstā iekļauj Mediācijas likumā noteikto informāciju par attiecīgo sertificēto mediatoru.

63. Ja sertifikāta darbība tiek izbeigta, padome piecu darbdienu laikā:

63.1. paziņo lēmumu sertificētam mediatoram;

63.2. izdara izmaiņas informācijā, kas iekļauta sertificētu mediatoru sarakstā.

V. Sertificētu mediatoru atestācija

64. Sertificēts mediators ne vēlāk kā divus mēnešus pirms sertifikāta darbības termiņa beigām iesniedz padomei pieteikumu sertificēta mediatora atestācijai.

65. Šo noteikumu 64. punktā minētajam pieteikumam pievieno dokumentu, kas apliecina atestācijas maksas samaksu.

66. Padome pieņem lēmumu atteikt atestāciju, ja:

66.1. sertificētam mediatoram sertifikāta darbība izbeigta saskaņā ar Mediācijas likuma 22. panta pirmo daļu;

66.2. sertificēts mediators nav izpildījis šo noteikumu 65. punktā minēto prasību;

66.3. sertificēts mediators sniedzis nepatiesas ziņas ar profesionālo darbību saistītos jautājumos.

67. Ja lēmuma pieņemšanas brīdī par sertificēta mediatora atestāciju sertifikāta darbība ir apturēta, šo noteikumu 64. punktā minētā pieteikuma izskatīšanu atliek. Šādā gadījumā lēmumu par sertificēta mediatora atestāciju pieņem mēneša laikā no dienas, kad sertifikāta darbība atjaunota.

68. Padomes lēmumu par atestācijas atteikumu sertificēts mediators mēneša laikā pēc atteikuma saņemšanas var apstrīdēt Tieslietu ministrijā.

69. Ja sertificēta mediatora sertifikāta darbība saskaņā ar Mediācijas likumu tiek izbeigta, viņš var sertifikātu iegūt no jauna šo noteikumu IV nodaļā minētajā kārtībā.

70. Šo noteikumu 66. punktā minēto lēmumu padome nosūta pa pastu sertificētam mediatoram piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas dienas.

71. Komisija vismaz septiņas darbdienas pirms atestācijas pārbaudījuma informē sertificētu mediatoru par atestācijas pārbaudījuma norises laiku un vietu, nosūtot pa pastu rakstisku paziņojumu uz sertificēta mediatora norādīto adresi, un, ja iespējams, izmantojot citus saziņas līdzekļus.

72. Atestācijas pārbaudījuma uzdevums ir noteikt sertificēta mediatora zināšanas un prasmes, kas nepieciešamas sertificēta mediatora profesionālajai darbībai, lai veicinātu sertificēta mediatora nepārtrauktu profesionālās un akadēmiskās kvalifikācijas celšanu un uzlabotu sertificēta mediatora sniegtā mediācijas pakalpojuma kvalitāti.

73. Ja sertificēts mediators attaisnojošu iemeslu dēļ neierodas uz atestācijas pārbaudījumu, komisija ir tiesīga veikt atestāciju bez viņa klātbūtnes, ja saņemts attiecīgs sertificēta mediatora iesniegums. Šādā gadījumā sertificēts mediators netiek atbrīvots no atestācijas pārbaudījuma maksas samaksas.

74. Ja iemesli, kuru dēļ sertificēts mediators nav ieradies uz atestācijas pārbaudījumu, netiek atzīti par attaisnojošiem, atestācija netiek veikta un atestācijas pārbaudījuma maksa netiek atmaksāta.

75. Pirms atestācijas pārbaudījuma komisijas priekšsēdētājs iepazīstina sertificētu mediatoru ar komisijas sastāvu.

76. Atestācijas pārbaudījuma telpā drīkst atrasties tikai sertificēts mediators, kura darbība tiek novērtēta, komisijas locekļi un komisijas sekretārs.

77. Komisijas locekļi atestācijas pārbaudījumā vērtē sertificēta mediatora zināšanas un prasmes sertifikāta darbības periodā, ņemot vērā šādus kritērijus:

77.1. mediācijas pamatprincipu ievērošana;

77.2. pušu konflikta risināšanas procedūras ievērošana;

77.3. konfidencialitātes ievērošana;

77.4. konflikta risināšanā izmantotie konflikta analīzes un apstrādes veidi, to atbilstība konkrētajiem konflikta apstākļiem;

77.5. konflikta risināšanā piemēroto metožu un paņēmienu atbilstība konflikta specifikai un to daudzveidība;

77.6. mediatora ētikas normu ievērošana;

77.7. mediatora darbību regulējošo tiesību normu izpratne un atbilstoša piemērošana;

77.8. bērnu tiesību aizsardzība mediācijā.

78. Komisijas locekļiem ir tiesības uzdot precizējošus jautājumus, kas saistīti ar sertificēta mediatora profesionālo darbību sertifikāta darbības periodā.

79. Pēc atestācijas pārbaudījuma beigām sertificēts mediators, kas kārto atestācijas pārbaudījumu, pēc komisijas priekšsēdētāja lūguma iziet no atestācijas pārbaudījuma telpas.

80. Komisijas locekļi apspriežas un balso par pozitīva vai negatīva atzinuma sniegšanu mediatoram. Atzinumu sastāda rakstiski (5. pielikums).

81. Ja komisijas locekļu balsu skaits sadalās vienādi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja balss.

82. Pēc šo noteikumu 80. punktā minētā atzinuma sagatavošanas sertificēts mediators, kas kārto atestācijas pārbaudījumu, tiek uzaicināts atestācijas pārbaudījuma telpā un komisijas priekšsēdētājs viņu informē par pozitīva vai negatīva atzinuma sniegšanu.

83. Ne vēlāk kā triju darbdienu laikā pēc atestācijas pārbaudījuma beigām komisijas priekšsēdētājs iesniedz padomei atzinumu par sertificēta mediatora darbību iepriekšējā novērtēšanas periodā.

84. Padome, pamatojoties uz komisijas iesniegto atzinumu, 10 darbdienu laikā pieņem lēmumu par jauna sertifikāta izsniegšanu vai par atteikumu izsniegt jaunu sertifikātu.

85. Šo noteikumu 84. punktā minēto lēmumu sertificētam mediatoram nosūta pa pastu piecu darbdienu laikā pēc lēmuma pieņemšanas.

86. Padomes lēmumu par atteikumu izsniegt jaunu sertifikātu sertificēts mediators mēneša laikā pēc atteikuma saņemšanas var apstrīdēt Tieslietu ministrijā.

VI. Noslēguma jautājumi

87. Biedrība "Mediācijas padome" Mediācijas likuma pārejas noteikumu 4. punktā noteikto sertifikācijas pārbaudījumu (turpmāk – pirmais sertifikācijas pārbaudījums) izsludina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" līdz 2014. gada 12. augustam.

88. Informāciju par pirmā sertifikācijas pārbaudījuma rīkošanu un norises dienu biedrība "Mediācijas padome" izsludina oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un publicē biedrības "Mediācijas padome" mājaslapā internetā, sludinājumā norādot biedrības "Mediācijas padome" konta numuru, kurā iemaksājama sertifikācijas pārbaudījuma maksa.

89. Kandidāts, kurš vēlas kārtot pirmo sertifikācijas pārbaudījumu, šo noteikumu 17. punktā minētos dokumentus biedrībā "Mediācijas padome" iesniedz ne vēlāk kā 15 dienu laikā pēc sertifikācijas pārbaudījuma norises dienas izsludināšanas.

90. Biedrība "Mediācijas padome" izvērtē šo noteikumu 17. punktā minētos dokumentus un ne vēlāk kā divu nedēļu laikā pēc dokumentu iesniegšanas nosūta kandidātam rakstisku paziņojumu par atļauju kārtot sertifikācijas pārbaudījumu vai atteikumu kārtot sertifikācijas pārbaudījumu.

91. Biedrība "Mediācijas padome" Mediācijas likuma 20. panta noteiktajā kārtībā izveido pirmajam sertifikācijas pārbaudījumam mediatoru sertifikācijas komisiju. Minētā komisija darbojas līdz dienai, kad Mediācijas likumā noteiktajā kārtībā ievēlēta padome.

92. Pēc padomes ievēlēšanas Mediācijas likumā noteiktajā kārtībā biedrība "Mediācijas padome" nodod tai šo noteikumu 5. un 14. punktā minētos dokumentus.

Ministru prezidenta vietā –
satiksmes ministrs Anrijs Matīss

Tieslietu ministra pienākumu izpildītājs,
vides aizsardzības un
reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš

 

 

1.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 5.augusta
noteikumiem Nr.433

Mediatora sertifikācijas pārbaudījuma vērtējuma lapa

Pārbaudījuma kārtošanas datums  

Pārbaudījuma otrās daļas biļetes numurs    

Pārbaudījuma trešās daļas biļetes numurs    

Kandidāta vārds un uzvārds  

Piezīmes  
 
 
 

Pārbaudījuma otrā un trešā daļa

Nr.
p.k.

Uzdevumi

Vērtējums

Piezīmes

Otrā daļa

1.

1. un 2. jautājums    

Trešā daļa

2.

Mediācijas procesa fāzes izspēle    

Komisijas loceklis  
 

(vārds, uzvārds, paraksts)

Tieslietu ministre Baiba Broka

 

 

2.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 5.augusta
noteikumiem Nr.433

Mediatora sertifikācijas pārbaudījuma vērtēšanas kritēriji

Vērtējums (balles)

Skaidrojums

Apguves līmenis

10

Zināšanas pārsniedz noteikto nepieciešamo zināšanu apjomu un liecina par patstāvīgu padziļinātu zināšanu apguvi un ar mediācijas procesu saistītu problēmjautājumu un mediatora darbību regulējošo normu dziļu izpratni

Izcili

9

Pilnīga izpratne par sertificēta mediatora profesionālajā darbībā nepieciešamajiem normatīvajiem aktiem, ētikas normām, mediācijas vadīšanas principiem un metodēm. Spēj iegūtās zināšanas un prasmes izmantot pilnībā vai gandrīz vienmēr. Ir prasme patstāvīgi izmantot iegūtās zināšanas

Teicami

8

Apgūti sertificēta mediatora profesionālajā darbībā nepieciešamie normatīvie akti, ētikas normas, mediācijas vadīšanas principi un metodes. Spēj iegūtās zināšanas un prasmes izmantot standartsituācijās, taču konstatējama atsevišķu sarežģītu jautājumu nepietiekama izpratne

Ļoti labi

7

Apgūti sertificēta mediatora profesionālajā darbībā nepieciešamie normatīvie akti, ētikas normas, mediācijas vadīšanas principi un metodes. Spēj izmantot iegūtās zināšanas un prasmes, taču konstatējama atsevišķu jautājumu nepietiekami dziļa izpratne

Labi

6

Apmierinoša izpratne par mediatora profesionālajā darbībā nepieciešamajiem normatīvajiem aktiem, ētikas normām, mediācijas vadīšanas principiem un metodēm, taču konstatējama atsevišķu jautājumu nepietiekami dziļa izpratne un nespēja iegūtās zināšanas izmantot atsevišķu problēmjautājumu risināšanā

Gandrīz labi

5

Kopumā apmierinoša izpratne par mediatora profesionālajā darbībā nepieciešamajiem normatīvajiem aktiem, ētikas normām, mediācijas vadīšanas principiem un metodēm, taču konstatējami būtiski trūkumi spējā izmantot iegūtās zināšanas praksē

Viduvēji

4

Apgūtas virspusīgas zināšanas par sertificēta mediatora profesionālajā darbībā nepieciešamajiem normatīvajiem aktiem, ētikas normām, mediācijas vadīšanas principiem un metodēm, taču nespēj iegūtās zināšanas un prasmes izmantot

Gandrīz viduvēji

3

Virspusīgas zināšanas par biežāk lietotajiem sertificēta mediatora profesionālajā darbībā nepieciešamajiem normatīvajiem aktiem, ētikas normām, mediācijas vadīšanas principiem un metodēm un nav prasmes tās praktiski izmantot

Vāji

2

Ļoti vājas zināšanas par biežāk lietotajiem sertificēta mediatora profesionālajā darbībā nepieciešamajiem normatīvajiem aktiem, ētikas normām, mediācijas vadīšanas principiem, metodēm un nav prasmes tās praktiski izmantot

Ļoti vāji

1

Nav izpratnes par biežāk lietotajiem sertificēta mediatora profesionālajā darbībā nepieciešamajiem normatīvajiem aktiem, ētikas normām, mediācijas vadīšanas principiem un metodēm. Nav sertificēta mediatora profesionālajā darbībā nepieciešamo zināšanu un prasmju

Neapmierinoši

Tieslietu ministre Baiba Broka

 

 

3.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 5.augusta
noteikumiem Nr.433

Mediatora sertifikācijas pārbaudījuma kandidātu vidējā vērtējuma lapa
(mediatora sertifikācijas pārbaudījuma vidējā vērtējuma noteikšanai)

(pārbaudījuma norises vieta)

(datums un laiks)


Nr.
p.k.

Kandidāta vārds, uzvārds

Vērtējums
(1–10)

Piezīmes

       
       
       
       
       
       
       

Komisijas priekšsēdētājs  
 

(vārds, uzvārds, paraksts)

Tieslietu ministre Baiba Broka

 

 

4.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 5.augusta
noteikumiem Nr.433

Mediatora sertifikāta paraugs

         
   

Sertifikāts Nr. ___________

   
         
         
   

(vārds, uzvārds)

   
         
   

ir ieguvis(-usi)
sertificēta mediatora statusu

   
         
  Sertifikāta derīguma termiņš        
   

(datums)

     
  Izsniegts          
   

(datums)

       
  Izsniedza    
   

(amats, vārds, uzvārds, paraksts)

 
     
 

(Z. v.)

   
     

Tieslietu ministre Baiba Broka

 

 

5.pielikums
Ministru kabineta
2014.gada 5.augusta
noteikumiem Nr.433

Mediatora atestācijas pārbaudījuma atzinums

     

(pārbaudījuma norises vieta)

 

(datums)

Sertificēts mediators

     
 

(vārds, uzvārds, sertifikāta numurs un izdošanas datums)

 

atestācijas pārbaudījumā ir saņēmis(-usi) pozitīvu/negatīvu atzinumu.
 

(vajadzīgo pasvītrot)

 

Piezīmes  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Komisija:    
  komisijas priekšsēdētājs  
   

(vārds, uzvārds, paraksts)

  komisijas loceklis  
   

(vārds, uzvārds, paraksts)

  komisijas loceklis  
   

(vārds, uzvārds, paraksts)

  komisijas loceklis  
   

(vārds, uzvārds, paraksts)

  komisijas loceklis  
   

(vārds, uzvārds, paraksts)

  komisijas loceklis  
   

(vārds, uzvārds, paraksts)

Tieslietu ministre Baiba Broka

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!