• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 30. marta noteikumi Nr. 299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2010., Nr. 51/52 https://www.vestnesis.lv/ta/id/207462

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.300

Noteikumi par akcīzes nodokļa deklarācijas veidlapām un to aizpildīšanas kārtību

Vēl šajā numurā

31.03.2010., Nr. 51/52

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 299

Pieņemts: 30.03.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.299

Rīgā 2010.gada 30.martā (prot. Nr.16 33.§)

Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33.panta pirmo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka ienākumu un materiālā stāvokļa līmeni, kuru nepārsniedzot ģimene, kas sastāv no laulātajiem, personām, kurām ir kopēji izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī, vai atsevišķi dzīvojoša persona (turpmāk – ģimene (persona)) tiek atzīta par trūcīgu, kā arī kārtību, kādā novērtējami ģimenes (personas) ienākumi un materiālais stāvoklis.

2. Ģimene (persona) atzīstama par trūcīgu, ja tās vidējie ienākumi katram ģimenes loceklim mēnesī pēdējo triju mēnešu laikā nepārsniedz 50 % no attiecīgā gada 1.janvārī valstī spēkā esošās minimālās mēneša darba algas apmēra un ja:

2.1. tai nepieder naudas līdzekļu uzkrājumi, vērtspapīri vai īpašums, izņemot šo noteikumu 19.punktā minēto;

2.2. tā nav noslēgusi uztura līgumu;

2.3. tā nesaņem ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas sniegtos pakalpojumus vai tā neatrodas ieslodzījumā;

2.4. persona ir reģistrējusies Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbnieks vai darba meklētājs, izņemot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 37.panta otrajā daļā minētos gadījumus.

II. Trūcīgas ģimenes (personas) statusa noteikšana

3. Ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam pašvaldības sociālais dienests novērtē pēc iesnieguma saņemšanas par ģimenes (personas) atzīšanu par trūcīgu.

4. Parakstot šo noteikumu 3.punktā minēto iesniegumu, iesniedzējs un viņa ģimenes pilngadīgās personas pašvaldības sociālajam dienestam dod atļauju izmantot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamo informāciju par ģimeni (personu).

5. Lai novērtētu ienākumus un materiālo stāvokli, iesniedzējs aizpilda un iesniedz pašvaldības sociālajā dienestā iztikas līdzekļu deklarāciju (1.pielikums) (turpmāk – deklarācija), kā arī iesniedz izziņas par šo noteikumu 13.punktā minētajiem ienākumiem, ja nepieciešamā informācija nav pašvaldības un valsts datu reģistros.

6. Deklarācijā iesniedzējs norāda ziņas par šo noteikumu 1.punktā minētajām personām. Deklarāciju paraksta iesniedzējs, apliecinot deklarācijā norādīto ziņu patiesumu.

7. Pašvaldības sociālais dienests pārbauda deklarācijā sniegtās ziņas, izmantojot pašvaldības un valsts datu reģistros pieejamās ziņas par ģimeni (personu) vai pieprasot ziņas no valsts un pašvaldību institūcijām, kā arī privātpersonām, ja nepieciešams, pieprasot arī ziņas apliecinošus dokumentus un apsekojot ģimeni (personu) dzīvesvietā (2.pielikums).

8. Pašvaldības sociālais dienests ne vēlāk kā mēneša laikā pēc šo noteikumu 3.punktā minētā iesnieguma saņemšanas pieņem lēmumu par ģimenes (personas) atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam.

9. Ja ģimene (persona) atbilst trūcīgas ģimenes (personas) statusam, pašvaldības sociālais dienests izsniedz rakstisku izziņu par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam (3.pielikums). Ģimene (persona) tiek atzīta par trūcīgu, sākot ar to mēnesi, kurā pieņemts lēmums par trūcīgas ģimenes (personas) statusa piešķiršanu.

10. Ja vismaz viens no iesniedzēja pilngadīgajiem ģimenes locekļiem ir darbspējas vecumā, izņemot nestrādājošas personas ar invaliditāti, trūcīgas ģimenes (personas) statusu nosaka uz sešiem mēnešiem, pārējos gadījumos – uz 12 mēnešiem.

11. Beidzoties šo noteikumu 10.punktā minētajam periodam, ģimenei (personai) var atkārtoti noteikt trūcīgas ģimenes (personas) statusu pēc šo noteikumu 3.punktā minētā iesnieguma un 5.punktā minēto dokumentu iesniegšanas.

12. Ja laikposmā, kad ģimenei (personai) noteikts trūcīgas ģimenes (personas) statuss, būtiski mainās ģimenes (personas) materiālā un sociālā situācija, pašvaldības sociālais dienests var pieņemt ģimenei (personai) labvēlīgāku lēmumu.

III. Nosacījumi ienākumu un materiālā stāvokļa novērtēšanai

13. Deklarācijā norāda šādus ģimenes (personas) ienākumus:

13.1. par pēdējiem pilniem trim kalendāra mēnešiem:

13.1.1. ienākumi no algota darba;

13.1.2. valsts sociālās apdrošināšanas pabalsti, atlīdzības un pensijas (ieskaitot piemaksu pie pensijas), valsts sociālie pabalsti, stipendijas, kompensācijas, uzturlīdzekļi;

13.1.3. atsevišķi dzīvojoša laulātā vai bērna vecāka sniegtais materiālais atbalsts;

13.1.4. citi ienākumi, izņemot šo noteikumu 14.punktā minētos;

13.2. par laikposmu no iepriekšējā gada 1.janvāra līdz 31.decembrim –ienākumi no saimnieciskās vai profesionālās darbības.

14. Par ienākumiem šo noteikumu izpratnē nav uzskatāmi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 5.pantā minētie ienākumi, kā arī pašvaldības iepriekš izmaksātie sociālās palīdzības pabalsti un sociālās garantijas bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās, kā arī naudas līdzekļi, kas iegūti no labdarības fondiem, studējošā kredīts un sociālo kampaņu rezultātā gūtais materiālais labums.

15. Ienākumus deklarē apmērā, kas veidojas pēc valsts sociālo apdrošināšanas iemaksu un iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksas.

16. Aprēķinot vidējos ienākumus, pašvaldības sociālais dienests ienākumu apmēru samazina par to summu, kuru persona maksā kā uzturlīdzekļus bērnam.

17. Pašvaldība saistošajos noteikumos var noteikt ikmēneša kredītmaksājuma apmēru, par kuru pašvaldības sociālais dienests samazina ienākumu summu, aprēķinot vidējos ienākumus.

18. Ja deklarācijas iesniegšanas laikā kādam ģimenes loceklim (personai) nav ienākumu, izņemot ģimenes valsts pabalstu, bet iepriekšējo triju kalendāra mēnešu laikā šīs personas vidējie ienākumi bija vienādi ar vai mazāki par attiecīgā gada 1.janvārī valstī spēkā esošās minimālās mēneša darba algas apmēru, novērtējot ģimenes (personas) ienākumus un materiālo stāvokli, šīs personas ienākumus neņem vērā.

19. Par īpašumu šo noteikumu izpratnē nav uzskatāmi:

19.1. dzīvokļa vai mājas iekārta, apģērbs, sadzīves priekšmeti, bērnu piederumi, kā arī manta, uz kuru nevar vērst piedziņu pēc izpildu dokumentiem saskaņā ar Civilprocesa likuma 1.pielikuma 2., 3., 4., 5., 6., 7. un 8.punktu;

19.2. nekustamais īpašums vai tā daļa, kur savu dzīvesvietu deklarējis un dzīvo iesniedzējs un viņa ģimenes locekļi, vai īpašums vai tā daļa, kas pieder iesniedzējam vai kādam no ģimenes locekļiem, kur dzīvo ģimenes locekļu pirmās pakāpes radinieki, kuriem nepieder cits nekustamais īpašums;

19.3. zeme, mežs, ēkas atbilstoši pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem;

19.4. viena garāža, viens automobilis, kas ģimenes (personas) īpašumā ir ilgāk par 24 mēnešiem, kā arī viens velosipēds katram ģimenes loceklim vai motocikls, motorollers vai mopēds, kas ir ģimenes (personas) īpašumā.

IV. Kārtība, kādā var apstrīdēt un pārsūdzēt lēmumu par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam

20. Ja ģimenes (personas) ienākumi pārsniedz šo noteikumu 2.punktā noteikto ienākumu līmeni vai nav ievērotas citas šajos noteikumos minētās prasības, pašvaldības sociālais dienests pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt trūcīgas ģimenes (personas) statusu.

21. Pašvaldības sociālā dienesta lēmumu par ģimenes (personas) atbilstību vai neatbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam var apstrīdēt pašvaldības domē vai citā pašvaldības domes noteiktā institūcijā. Pašvaldības domes vai citas pašvaldības domes noteiktās institūcijas pieņemto lēmumu ģimene (persona) var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

V. Noslēguma jautājumi

22. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2009.gada 3.marta noteikumus Nr.214 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu" (Latvijas Vēstnesis, 2009, 42.nr.).

23. Izziņa par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam, kas izdota līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, ir spēkā līdz tajā norādītā termiņa beigām, ja ģimene (persona) nepieprasa no jauna izvērtēt tās materiālos resursus.

24. Noteikumi stājas spēkā 2010.gada 1.aprīlī.

25. Noteikumi ir spēkā līdz 2011.gada 31.decembrim.

Ministru prezidents V.Dombrovskis

Labklājības ministrs, tieslietu ministra pienākumu izpildītājs U.Augulis

 


1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 30.marta
noteikumiem Nr.299

Iztikas līdzekļu deklarācija

Iesniegta 20___. gada ________________

Lūdzu novērtēt manu un deklarācijā norādīto personu atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam. Par sevi un pārējām personām, ar kurām man ir kopēji izdevumi par uzturu un kuras mitinās vienā mājoklī

  , sniedzu šādas ziņas:

(dzīvesvietas adrese)

 

1. Iesniedzējs un personas, kuras dzīvo kopā ar iesniedzēju

Nr.p.k.

Vārds, uzvārds

Personas kods

Radniecība attiecībā pret iesniedzēju

Nodarbošanās/ienākumu veids

Vidējie ienākumi mēnesī (Ls)

        

X

    
                
                
                
                
                
           

2. Strādājošo darbavietas

Nr. p.k.

Vārds, uzvārds

Darbavietas nosaukums, adrese

        
        
        

3. Atsevišķi dzīvojošs laulātais vai bērna atsevišķi dzīvojošs viens vai abi vecāki

Nr.p.k.

Vārds, uzvārds

Personas kods

Radniecība attiecībā pret iesniedzēju

Nodarbošanās/ienākumu veids

Dzīvesvietas adrese

           
           

4. Nekustamais īpašums

Nr. p.k.

Īpašnieks (vārds, uzvārds)

Veids

Platība

Adrese

              
              
              

5. Kustamā manta (piemēram, transportlīdzekļi, ražošanas līdzekļi un iekārtas, tehnika, produktīvie mājlopi)

Nr. p.k.

Īpašnieks (vārds, uzvārds)

Kustamās mantas veids (transportlīdzeklim – marka)

Daudzums (transportlīdzeklim – izlaides un reģistrācijas gads)

           
           
       
           

6. Parādsaistības

Nr. p.k.

Vārds, uzvārds

Parādsaistību veids un ilgums

Ikmēneša maksājumu summa (Ls)

           
           

7. Noslēgtie uztura līgumi

Nr. p.k.

Kas noslēdzis līgumu (vārds, uzvārds)

Ar ko līgums noslēgts (vārds, uzvārds, personas kods)

Kad un par ko līgums noslēgts (līguma objekts)

           
           

8. Vērtspapīri un naudas līdzekļu uzkrājumi deklarācijas sastādīšanas laikā

Nr. p.k.

Īpašnieks (vārds, uzvārds)

Veids

Vērtība (Ls)

       
       

Apliecinu, ka deklarācijā norādītās ziņas ir pilnīgas un patiesas.

     

(iesniedzēja vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

 

   

(datums)

Deklarāciju pieņēma sociālā darba speciālists

     

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

 

 

(datums)

Labklājības ministrs, tieslietu ministra pienākumu izpildītājs U.Augulis

 



2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 30.marta
noteikumiem Nr.299

Akts ģimenes (personas) apsekošanai dzīvesvietā

Labklājības ministrs, tieslietu ministra pienākumu izpildītājs U.Augulis

 



3.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 30.marta
noteikumiem Nr.299

Izziņa par atbilstību trūcīgas ģimenes (personas) statusam

Izsniegta 20___. gada _____________

Nr. ______

 

 

sociālais dienests

(pilsētas/novada domes)

 

apliecina, ka ģimenei (personai), kuras dzīvesvietas adrese ir ____________________________________ un ģimenes sastāvā ir šādi locekļi:

 

 1)

  

 

(vārds, uzvārds, personas kods)

 2)   
 

(vārds, uzvārds, personas kods)

 3)

  

 

(vārds, uzvārds, personas kods)

 4)

  

 

(vārds, uzvārds, personas kods)

 5)

  

 

(vārds, uzvārds, personas kods)

 6)

  

 ,
 

(vārds, uzvārds, personas kods)

noteikts trūcīgas ģimenes (personas) statuss atbilstoši Ministru kabineta 2010.gada 30.marta noteikumiem Nr.299 "Noteikumi par ģimenes vai atsevišķi dzīvojošas personas atzīšanu par trūcīgu".

Trūcīgas ģimenes (personas) statuss noteikts uz laikposmu

no ____.gada ____.___________ līdz ____.gada ____.___________.

         

(sociālā dienesta vadītāja vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

 

(datums)

Labklājības ministrs, tieslietu ministra pienākumu izpildītājs  U.Augulis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!