• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2010. gada 2. februāra noteikumi Nr. 103 "Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtība". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.02.2010., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/205042-transportlidzeklu-vaditaja-tiesibu-iegusanas-un-atjaunosanas-kartiba-un-vaditaja-apliecibas-izsniegsanas-apmainas-un-atjaunosan...

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.107

Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju"

Vēl šajā numurā

12.02.2010., Nr. 25

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 103

Pieņemts: 02.02.2010.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.
Ministru kabineta noteikumi Nr.103

Rīgā 2010.gada 2.februārī (prot. Nr.6 18.§)
Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtība
Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma 22.panta otro daļu, likuma
"Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu"
18.panta pirmās daļas 1.punktu un Autopārvadājumu likuma
6.1 panta trešo daļu un 30.1 panta trešo daļu
1. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka:

1.1. minimālās prasības mehāniskā transportlīdzekļa vadītāja profesionālās kvalifikācijas iegūšanai;

1.2. kārtību, kādā iegūst un atjauno mehānisko transportlīdzekļu, mopēdu, tramvaju un velosipēdu vadītāja tiesības;

1.3. kārtību, kādā izsniedz, maina un atjauno vadītāja apliecību.
2. Noteikumi neattiecas uz traktortehnikas vadītāja tiesību iegūšanas kārtību un vadītāja apliecības noformēšanu, izsniegšanu, maiņu un atjaunošanu.
3. Vadītāja apliecība (1.pielikums) ir no speciāliem materiāliem izgatavots kredītkartes formāta (izmēri 54 x 85 mm) dokuments ar tajā iestrādātiem pretviltošanas elementiem, kuru izsniedz personai, pamatojoties uz iegūtajām tiesībām vadīt Ceļu satiksmes likumā noteiktas kategorijas transportlīdzekli.
4. Braukšanas mācību atļauja (turpmāk – atļauja) (2.pielikums) ir no speciāliem materiāliem izgatavots kredītkartes formāta (izmēri 54 x 85 mm) dokuments ar tajā iestrādātiem pretviltošanas elementiem, kuru izsniedz personai kā apliecinājumu tiesībām mācīties vadīt A1, A, B1, B vai C1 kategorijas transportlīdzekļus.
5. Saņemt atļauju, kārtot transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai noteiktos eksāmenus, iegūt transportlīdzekļu vadītāja tiesības un saņemt vadītāja apliecību var Ceļu satiksmes likumā noteikto vecumu sasniegusi persona, kura pastāvīgi dzīvo Latvijā vai uzturas Latvijā ilgāk par 185 dienām kalendāra gadā un kurai nav šo noteikumu 11.punktā minēto ierobežojumu. Saņemt C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D vai DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja apliecību ar šo noteikumu 1.pielikuma 3.8.apakšpunktā minēto papildinformācijas kodu var arī persona, kurai ir Latvijā izsniegta darba atļauja.
6. Vadītāja apliecību un atļauju izsniedz, apmaina un atjauno valsts akciju sabiedrība "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (turpmāk – CSDD).
7. Vadītāja apliecību un atļauju sagatavo datorizēti. Visus ierakstus tajā veic ar datordrukas iekārtu, izdrukājot attiecīgu transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā esošo informāciju.
8. Personai var būt tikai viena lietošanai derīga vadītāja apliecība vai atļauja. Par spēkā esošu tiek uzskatīta tā vadītāja apliecība vai atļauja, kas personai izsniegta pēdējā. Ja tiek konstatēta nederīgas vadītāja apliecības vai atļaujas izmantošana, attiecīgo apliecību vai atļauju aiztur un iznīcina Valsts policijas vai CSDD amatpersonas.
9. Vadītāja apliecības derīguma termiņš ir 10 gadu (izņemot C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D vai DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja apliecības ar ierakstu par iegūtajām profesionālajām zināšanām, – to derīguma termiņš ir pieci gadi). Atļaujas derīguma termiņš ir trīs gadi.
10. Pirms vadītāja apliecības vai atļaujas noformēšanas, kā arī pirms teorētiskā eksāmena (Ceļu satiksmes noteikumu un satiksmes drošības zināšanu pārbaude, personai atbildot uz eksāmena jautājumiem) vai vadīšanas eksāmena (braukšanas iemaņu un prasmju, Ceļu satiksmes noteikumu un satiksmes drošības zināšanu pārbaude, personai vadot transportlīdzekli) kārtošanas persona uzrāda personu apliecinošu dokumentu, Latvijā izsniegtu vadītāja apliecību, atļauju vai CSDD izsniegtu mazizmēra kuģošanas līdzekļu vai atpūtas kuģu vadītāja apliecību. Persona, kura nav sasniegusi 15 gadu vecumu, drīkst uzrādīt dzimšanas apliecību.
11. Aizliegts izsniegt jebkādu vadītāja apliecību un atļauju personai:

11.1. kurai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības (vai noteikts aizliegums tās iegūt);

11.2. kurai konstatētas medicīniskās pretindikācijas transportlīdzekļu vadīšanai vai kura nav veikusi veselības pirmstermiņa pārbaudi 45 dienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas;

11.3. kura uzlikto naudas sodu par administratīvo pārkāpumu ceļu satiksmē nav samaksājusi normatīvajos aktos noteiktajā termiņā;

11.4. kurai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros ir piemērots ietekmēšanas līdzeklis – transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums.
2. Atļaujas iegūšana, atjaunošana un apmaiņa
12. Lai iegūtu atļauju, personai jābūt sasniegušai šādu vecumu:

12.1. 14 gadu, – lai iegūtu atļauju mācīties vadīt A1 un B1 kategorijas transportlīdzekļus;

12.2. 16 gadu, – lai iegūtu atļauju mācīties vadīt A, B un C1 kategorijas transportlīdzekļus.
13. Izsniedzot personai atļauju, tajā norāda tiesības mācīties vadīt šādu kategoriju transportlīdzekļus:

13.1. A1 un B1 kategorijas transportlīdzekļus – personām, kas sasniegušas 14 gadu vecumu;

13.2. A1, A, B1, B un C1 kategorijas transportlīdzekļus – personām, kas sasniegušas 16 gadu vecumu.
14. Personai netiek izsniegta atļauja mācīties vadīt noteiktas kategorijas transportlīdzekļus, ja tai ir izsniegta tās pašas kategorijas transportlīdzekļu vadītāja apliecība (izņemot gadījumu, ja persona nokārtojusi teorētisko eksāmenu saskaņā ar šo noteikumu 39.punktu).
15. Lai iegūtu atļauju, persona CSDD uzrāda normatīvajiem aktiem par veselības pārbaudēm transportlīdzekļu vadītājiem atbilstošu medicīnisko uzziņu (turpmāk – medicīniskā uzziņa).
16. Lai apmainītu atļauju, persona CSDD iesniedz apmaināmo atļauju un uzrāda medicīnisko uzziņu.
3. Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšana
17. Transportlīdzekļu vadītāja tiesības persona var iegūt CSDD nodaļā, kurā pieņem attiecīgas kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai nepieciešamos eksāmenus un izsniedz vadītāja apliecības.
18. Dažādu kategoriju transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas kārtība (vecums, stāžs, apmācības veids un transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai kārtojamie eksāmeni) noteikta šo noteikumu 3.pielikumā.
19. Lai iegūtu transportlīdzekļu vadītāja tiesības, eksāmenu kārtošanai persona iesniedz šādus dokumentus:

19.1. apmācības karti (izņemot šo noteikumu 3.pielikumā minētos gadījumus, ja personai nav jābeidz attiecīgās kategorijas transportlīdzekļu vadītāja apmācību kursi);

19.2. pirmās palīdzības mācību kursu beigšanas apliecību vai attiecīgas izglītības dokumentu, vai attiecīgu studenta (audzēkņa) apliecību atbilstoši normatīvajos aktos par transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanu noteiktajām prasībām;

19.3. medicīnisko uzziņu.
20. Saņemot vadītāja apliecību, iepriekšējo vadītāja apliecību (ja tāda ir iepriekš iegūta) nodod CSDD. Iepriekšējo vadītāja apliecību atļauts nenodot personām, kurām ir dubultā (Latvijas un citas valsts) pilsonība, ja apmaināmā vadītāja apliecība nav izsniegta Eiropas Savienības vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstī.
21. Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai eksāmenus kārto šādā secībā: vispirms kārto teorētisko eksāmenu, bet pēc tā sekmīgas nokārtošanas – vadīšanas eksāmenu (M kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai vadīšanas eksāmenu nekārto).
22. Lai iegūtu vairāku kategoriju transportlīdzekļu vadītāja tiesības, persona kārto tikai augstākajai transportlīdzekļu kategorijai atbilstošo teorētisko eksāmenu, bet vadīšanas eksāmenu vispirms kārto ar zemākas kategorijas transportlīdzekli, pēc tam – ar katras augstākās kategorijas transportlīdzekli. Ja vadīšanas eksāmens ar zemākas kategorijas transportlīdzekli netiek nokārtots vai netiek kārtots, personai nav atļauta vadīšanas eksāmena kārtošana ar augstākas kategorijas transportlīdzekli. Ja vadīšanas eksāmens ar zemākas kategorijas transportlīdzekli tiek nokārtots, bet ar augstākas kategorijas transportlīdzekli netiek nokārtots vai netiek kārtots, personai saskaņā ar tās iesniegumu piešķir iepriekš iegūto kategoriju un izsniedz tās kategorijas transportlīdzekļa vadītāja apliecību, ar kuru ir nokārtots vadīšanas eksāmens.
23. Ja vadīšanas eksāmens netiek nokārtots vai netiek kārtots, teorētiskā eksāmena rezultāti ir spēkā vienu gadu no tā kārtošanas dienas. Beidzoties minētajam termiņam, teorētiskā eksāmena rezultāti tiek anulēti un eksāmens jākārto vēlreiz.
24. Lai persona, kura saņēmusi vadītāja apliecību ar tiesībām vadīt tikai transportlīdzekļus bez sajūga pedāļa vai bez rokas sviras (A1 un A kategorijas transportlīdzekļiem), iegūtu tiesības vadīt transportlīdzekļus ar mehānisko pārnesumkārbu, tā nokārto B kategorijai atbilstošu vadīšanas eksāmenu ar transportlīdzekli ar mehānisko pārnesumkārbu.
4. Vadītāja apliecības maiņa
25. Lai apmainītu vadītāja apliecību, persona CSDD:

25.1. iesniedz apmaināmo vadītāja apliecību;

25.2. uzrāda medicīnisko uzziņu.
26. Lai iegūtu apstiprinājumu par apmaināmās vadītāja apliecības iegūšanas likumību, CSDD papildus šo noteikumu 25.punktā minētajiem dokumentiem ir tiesīga no Ārlietu ministrijas vai vadītāja apliecības izdevējvalsts kompetentās institūcijas pieprasīt uzziņu – apstiprinājumu, ja:

26.1. ārvalstīs izdotajā vadītāja apliecībā punktā par piešķirtajām kategorijām vai derīguma termiņu ir labojumi vai pierakstījumi vai ja šī apliecības daļa ir mehāniski vai citādi bojāta un nav iespējams noteikt piešķirtās kategorijas vai apliecības derīguma termiņu;

26.2. iesniegtā vadītāja apliecība neatbilst CSDD rīcībā esošajiem attiecīgo valstu iesniegtajiem vadītāja apliecību paraugiem vai vadītāja apliecību veidlapu izsniegšanas katalogiem vai ja ir pamatotas aizdomas, ka vadītāja apliecība ir iegūta nelikumīgi, un vadītāja apliecību nevar pārbaudīt tās izdevējvalsts vadītāja apliecību reģistrā.
27. Mainot vadītāja apliecību, kas nav noformēta Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalsts valodā vai krievu valodā, CSDD ir tiesības pieprasīt vadītāja apliecības, kā arī citu iesniedzamo dokumentu notariāli apliecinātu tulkojumu latviešu valodā.
28. Latvijā izdotu vadītāja apliecību, Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstī izdotu vadītāja apliecību un tajās valstīs izdotu vadītāja apliecību, ar kurām noslēgta attiecīga starpvalstu vienošanās, maina bez eksāmenu kārtošanas.
29. Vadītāja apliecību, kas izdota valstī, kura nav minēta šo noteikumu 28.punktā, maina pēc B kategorijai atbilstoša vadīšanas eksāmena (jākārto vadīšanas eksāmens, kas ietver braukšanu ceļu satiksmē) nokārtošanas, bet bijušās PSRS parauga vadītāja apliecību nemaina. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai M, A1, A vai B1 kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu vadīšanas eksāmenu, bet, ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto teorētisko eksāmenu.
30. Ja persona, mainot Latvijā izdotu vadītāja apliecību, vienlaikus maina arī citā valstī izdotu vadītāja apliecību (izņemot Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstī izdotu vadītāja apliecību un tajās valstīs izdotu vadītāja apliecību, ar kurām noslēgta attiecīga starpvalstu vienošanās), kurā atzīmētas augstākas kategorijas nekā Latvijā izdotajā vadītāja apliecībā, personai pēc attiecīga vadīšanas eksāmena nokārtošanas izsniedz vadītāja apliecību ar abās iepriekš minētajās vadītāja apliecībās norādītajām kategorijām.
31. Ja personai, kas maina citā valstī izdotu vadītāja apliecību, ir bijusi Latvijā izdota to pašu kategoriju transportlīdzekļu vadītāja apliecība, vadītāja apliecību maina bez eksāmenu kārtošanas.
32. Ja persona maina ārvalstīs izdotu vadītāja apliecību, kurā nav norādītas 1968.gada Vīnes konvencijā par ceļu satiksmi noteiktās transportlīdzekļu kategorijas, tad Latvijā izdotajā vadītāja apliecībā norāda transportlīdzekļu kategorijas, kas visprecīzāk atbilst maināmajā vadītāja apliecībā norādītajām kategorijām, ar nosacījumu, ka personai netiek izsniegta vadītāja apliecība, kurā norādītas augstākas transportlīdzekļu kategorijas nekā tās, kas norādītas apmaināmajā ārvalstīs izdotajā vadītāja apliecībā.
33. Ja personai saskaņā ar veselības pārbaudes atzinumu ir aizliegts vadīt noteiktas kategorijas transportlīdzekļus vai persona rakstiski atsakās no kādas kategorijas, jauno vadītāja apliecību noformē, nenorādot attiecīgo kategoriju.
34. Ja personai šo noteikumu 33.punktā minētajā kārtībā ir noformēta vadītāja apliecība, kurā nav norādītas atsevišķas transportlīdzekļu kategorijas, tad, lai atjaunotu attiecīgo kategoriju un saņemtu vadītāja apliecību, persona iesniedz un uzrāda šo noteikumu 25.punktā minētos dokumentus.
5. Vadītāja apliecības un vadītāja tiesību atjaunošana
35. Vadītāja apliecības atjaunošana ir vadītāja apliecības noformēšana nozaudētās, nozagtās vai iznīcinātās vadītāja apliecības vietā.
36. Latvijā izdotu vadītāja apliecību, Eiropas Savienības dalībvalstī vai Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas dalībvalstī izdotu vadītāja apliecību un tajās valstīs izdotu vadītāja apliecību, ar kurām noslēgta attiecīga starpvalstu vienošanās, atjauno bez eksāmenu kārtošanas, bet bijušās PSRS parauga vadītāja apliecību neatjauno.
37. Lai atjaunotu vadītāja apliecību, persona CSDD uzrāda medicīnisko uzziņu.
38. Vadītāja tiesību atjaunošana ir vadītāja apliecības atgūšana, ja personai atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības.
39. Ja personai pārkāpumu uzskaites punktu sistēmas ietvaros ir noteikts transportlīdzekļu vadīšanas tiesību izmantošanas aizliegums vai ja personai ir atņemtas transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz gadu vai ilgāk, vai ja transportlīdzekļu vadīšanas tiesības ir atņemtas par transportlīdzekļa vadīšanu alkoholisko dzērienu, narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē, persona, lai atjaunotu vadītāja tiesības, nokārto B kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu vienā no CSDD nodaļām, kurā šos eksāmenus pieņem. Ja vadītāja apliecībā atzīmēta tikai A1, A, B1, TRAM vai TROL kategorija, persona nokārto attiecīgajai kategorijai atbilstošu teorētisko un vadīšanas eksāmenu.
40. Šo noteikumu 39.punktā minētajos gadījumos vadītāja apliecības pēc lēmuma stāšanās spēkā par administratīvā soda piemērošanu, kā arī atrastās vadītāja apliecības, kas glabātas CSDD ilgāk par gadu, tiek iznīcinātas.
6. Teorētiskā eksāmena pieņemšanas un vērtēšanas kārtība
41. Teorētisko eksāmenu kārto datorizēti. Katrs pretendents teorētisko eksāmenu kārto patstāvīgi, bez citu personu vai palīgmateriālu palīdzības.
42. Teorētiskajā eksāmenā pretendents atbild uz CSDD jautājumiem, kas aptver šādas tēmas:

42.1. jautājumi visu kategoriju transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai (pamatjautājumi):

42.1.1. ceļu satiksmi reglamentējošie tiesību akti;

42.1.2. faktori, kas ietekmē transportlīdzekļa vadītāja rīcību (piemēram, alkoholisko dzērienu, medikamentu lietošana, nogurums, veselības stāvoklis), un rīcība, lai pilnībā saglabātu drošai braukšanai nepieciešamās spējas;

42.1.3. droša transportlīdzekļa vadīšana dažādos ceļa apstākļos;

42.1.4. citu ceļu satiksmes dalībnieku rīcība un to (īpaši – mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku (piemēram, gājēju, velosipēdu vadītāju)) drošības nodrošināšana;

42.1.5. transportlīdzekļa tehniskais stāvoklis, tā ietekme uz ceļu satiksmes drošību;

42.1.6. ekonomiska un apkārtējai videi draudzīga braukšana, apkārtējai videi draudzīga transportlīdzekļa ekspluatācija;

42.1.7. pirmās palīdzības sniegšana;

42.1.8. drošība, braucot tuneļos;

42.2. jautājumi A1 un A kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai (papildjautājumi):

42.2.1.aizsargtērpa un ķiveres lietošana;

42.2.2. citu ceļu satiksmes dalībnieku rīcība (īpaši – to spēja savlaicīgi ieraudzīt motociklu);

42.2.3. droša motocikla vadīšana dažādos ceļa apstākļos;

42.2.4. motocikla tehniskais stāvoklis, tā ietekme uz ceļu satiksmes drošību;

42.3. jautājumi C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai (papildjautājumi):

42.3.1. braukšanas un atpūtas laiku reglamentējošie tiesību akti;

42.3.2. kravu vai pasažieru pārvadāšanu reglamentējošie tiesību akti;

42.3.3. dokumenti, kas nepieciešami, veicot kravu vai pasažieru iekšzemes un starptautiskos pārvadājumus;

42.3.4. vadītāja rīcība, notiekot ceļu satiksmes negadījumam (piemēram, pasažieru evakuācija un pirmās palīdzības sniegšana);

42.3.5. drošības pasākumi, veicot riteņa maiņu;

42.3.6. pieļaujamais transportlīdzekļa svars un gabarīti, ātruma ierobežotāji;

42.3.7. ceļa kartes lasīšana, maršruta plānošana (ieskaitot elektroniskās navigācijas sistēmas);

42.3.8. drošības faktori, kas attiecas uz transportlīdzekļa kravu (tikai C1, C1E, C un CE kategorijai);

42.3.9. transportlīdzekļa vadītāja atbildība attiecībā uz pasažieru pārvadāšanu, pasažieru ērtībām un drošību, bērnu pārvadāšanu (tikai D1, D1E, D un DE kategorijai);

42.4. jautājumi C, CE, D un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai (papildjautājumi):

42.4.1. motora, dzesēšanas sistēmas, barošanas sistēmas, elektroiekārtas, aizdedzes sistēmas un transmisijas uzbūves un darbības principi;

42.4.2. eļļošana un aizsargāšana ar antifrīzu;

42.4.3. riepu uzbūve, montāža, pareiza izmantošana un kopšana;

42.4.4. bremžu sistēmas un motora apgriezienu regulatora tipi, darbības principi, galvenās sastāvdaļas, pievienošana, izmantošana un ikdienas tehniskā apkope, ABS bremžu sistēmas izmantošana;

42.4.5. sakabes tipi, darbības principi, galvenās sastāvdaļas, pievienošana, izmantošana un ikdienas tehniskā apkope (tikai CE un DE kategorijai);

42.4.6. transportlīdzekļa bojājumu cēloņu atrašanas metodes;

42.4.7. transportlīdzekļa tehniskā apkope un nepieciešamie kārtējie remonti;

42.4.8. vadītāja atbildība par kravu saņemšanu, pārvadāšanu un piegādi saskaņā ar vienošanos (tikai C un CE kategorijai).
43. Teorētiskajā eksāmenā pretendents secīgi atbild:

43.1. M kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai – uz 20 pamatjautājumiem;

43.2. A1 un A kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai – uz 20 pamatjautājumiem un šo kategoriju transportlīdzekļu vadītājiem paredzētajiem 10 papildjautājumiem;

43.3. B1 vai B kategorijas transportlīdzekļu, kā arī tramvaja vai trolejbusa vadītāja tiesību iegūšanai – uz 30 pamatjautājumiem;

43.4. C1 vai C kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai – uz 30 pamatjautājumiem un šo kategoriju transportlīdzekļu vadītājiem paredzētajiem pieciem papildjautājumiem;

43.5. D1 vai D kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai – uz 30 pamatjautājumiem un šo kategoriju transportlīdzekļu vadītājiem paredzētajiem pieciem papildjautājumiem.
44. Teorētiskā eksāmena atbilžu sniegšanai atvēlētais laiks M kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas teorētiskajā eksāmenā ir 20 minūtes, bet pārējo kategoriju transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas teorētiskajā eksāmenā – 30 minūtes.
45. Teorētiskais eksāmens ir nokārtots, ja, kārtojot eksāmenu M kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai, pretendents ir pieļāvis ne vairāk par divām nepareizām atbildēm, bet, kārtojot eksāmenu pārējo kategoriju transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai, – ne vairāk par trim nepareizām atbildēm.
46. Ja teorētiskais eksāmens nav nokārtots, atkārtota eksāmena kārtošana ir pieļaujama ne agrāk kā nākamajā dienā.
7. Vadīšanas eksāmena pieņemšanas un vērtēšanas kārtība
7.1. Vispārīgās prasības
47. Vadīšanas eksāmenu pretendents kārto patstāvīgi, vadot attiecīgas kategorijas transportlīdzekli.
48. Vadīšanas eksāmenu B kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai kārto ar CSDD īpašumā (turējumā) esošu transportlīdzekli (izņemot gadījumus, ja personai saskaņā ar medicīnisko uzziņu atļauts vadīt attiecīgi pielāgotus transportlīdzekļus). Vadīšanas eksāmenu citu kategoriju transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai atbilstoši CSDD noteiktajam kārto ar CSDD īpašumā (turējumā) esošu transportlīdzekli, autoskolas transportlīdzekli vai braukšanas mācību instruktora transportlīdzekli. Transportlīdzekļiem jāatbilst prasībām, kas mācību transportlīdzekļiem noteiktas normatīvajos aktos par transportlīdzekļu vadītāju sagatavošanu (izņemot prasību par pazīšanas zīmi), un jābūt noslēgtai brīvprātīgajai apdrošināšanai. B, C1, C, D1 un D kategorijas transportlīdzekļiem jābūt reģistrētiem kā mācību automobiļiem transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.
49. Vadīšanas eksāmenu A1 un A kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai kārto ar motociklu, kas papildus šo noteikumu 50.punktā noteiktajam atbilst šādām prasībām:

49.1. A1 kategorijas motociklu vadītāja tiesību iegūšanai – ar motociklu bez blakusvāģa, kura motora darba tilpums ir vismaz 75 cm3;

49.2. tādu motociklu vadītāja tiesību iegūšanai, kuru motora jauda nepārsniedz 25 kW (34 ZS) vai 0,16 kW/kg (0,22 ZS/kg), – ar motociklu bez blakusvāģa, kura motora darba tilpums ir lielāks par 120 cm3 un maksimālais braukšanas ātrums ir vismaz 100 km/h;

49.3. visu A kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai – ar motociklu bez blakusvāģa, kura motora jauda pārsniedz 35 kW.
50. Atsevišķu kategoriju transportlīdzekļi (transportlīdzekļu sastāvi), ar kuriem kārto vadīšanas eksāmenu, eksāmena laikā ir noslogoti ar kravu tā, lai:

50.1. C kategorijas transportlīdzekļa faktiskā masa būtu vismaz 10 000 kg;

50.2. BE kategorijas transportlīdzekļu sastāva piekabes faktiskā masa būtu vismaz 800 kg;

50.3. C1E kategorijas transportlīdzekļu sastāva piekabes faktiskā masa būtu vismaz 800 kg;

50.4. CE kategorijas transportlīdzekļu sastāva faktiskā masa būtu vismaz 15 000 kg;

50.5. DE kategorijas transportlīdzekļu sastāva piekabes faktiskā masa būtu vismaz 800 kg.
51. Vadīšanas eksāmena kārtošanai izmanto transportlīdzekļus ar mehānisko pārnesumkārbu (izņemot gadījumus, ja personai saskaņā ar medicīnisko uzziņu atļauts vadīt tikai transportlīdzekļus bez sajūga pedāļa vai bez rokas sviras (A1 un A kategorijas transportlīdzekļiem)).
52. Vadīšanas eksāmena pieņemšanas secība:

52.1. zināšanu pārbaude par transportlīdzekli;

52.2. figūru izpilde;

52.3. braukšana ceļu satiksmē.
53. Braukšanas mācību instruktors nepiedalās B un BE kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenā. Citu kategoriju transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenā braukšanas mācību instruktors piedalās, ja tas nepieciešams, lai nodrošinātu eksāmena pieņemšanu. Jautājumu par instruktora piedalīšanos eksāmenā izlemj CSDD.
54. Vadīšanas eksāmenu ceļu satiksmē kārto maršrutā, kas ietver dažādas sarežģītības pakāpes ceļus apdzīvotās vietās, kā arī ceļus, uz kuriem atļautais braukšanas ātrums ir vismaz 90 km/h (izņemot vadīšanas eksāmenu ar TRAM un TROL kategorijas transportlīdzekļiem).
55. Rīkojumus par braukšanas virzienu maršrutā pretendentam dod inspektors. Rīkojumiem jābūt savlaicīgiem un nepārprotamiem. Ja nepieciešams, pēc pretendenta lūguma inspektors rīkojumus atkārto. Aizliegts dot tādus rīkojumus, kurus izpildot pretendentam jāpārkāpj Ceļu satiksmes noteikumu prasības.
56. Vadīšanas eksāmena ilgums ceļu satiksmē ar A1, A, B1, B un BE kategorijas transportlīdzekļiem ir vismaz 25 minūtes, bet ar pārējo kategoriju transportlīdzekļiem – 45 minūtes.
57. Vadīšanas eksāmenu ar A1 un A kategorijas transportlīdzekļiem kārto laikposmā no 1.aprīļa līdz 1.oktobrim (ja ir eksāmena pieņemšanai labvēlīgi laikapstākļi, CSDD var minēto laikposmu pagarināt). Eksāmena posmā, kas notiek ceļu satiksmē, inspektors atrodas pavadošajā transportlīdzeklī.
7.2. Vadīšanas eksāmena vērtēšana
58. Vadīšanas eksāmena laikā pretendenta pieļautās kļūdas novērtē atkarībā no to nozīmīguma un bīstamības pakāpes:

58.1. nenozīmīgas kļūdas, kuras parasti neietekmē satiksmes drošību;

58.2. vidēji smagas kļūdas, kuras atsevišķos gadījumos var apdraudēt satiksmes drošību, bet kuru dēļ attiecīgajā situācijā netiek radīti tieši draudi satiksmes drošībai;

58.3. bīstamas kļūdas, kuras gandrīz vienmēr rada draudus satiksmes drošībai vai kuru dēļ attiecīgajā situācijā tiek radīti tieši draudi satiksmes drošībai. Ja pretendents pieļauj kļūdu, kuras dēļ tiek radīti tieši draudi satiksmes drošībai, inspektors, lai nodrošinātu ceļu satiksmes drošību, iejaucas transportlīdzekļa vadīšanā un pārtrauc eksāmenu.
59. Eksāmens nav nokārtots, ja pretendents eksāmena laikā:

59.1. ar diviem mēģinājumiem nav izpildījis kādu no figūrām;

59.2. ir pieļāvis bīstamu kļūdu;

59.3. ir pieļāvis vairāk nekā divas vienāda rakstura vidēji smagas kļūdas vai vairāk nekā trīs dažāda rakstura vidēji smagas kļūdas;

59.4. ir pieļāvis vairāk nekā piecas nenozīmīgas kļūdas.
60. Ja pretendents nav nokārtojis vadīšanas eksāmenu, atkārtota vadīšanas eksāmena kārtošana pieļaujama ne agrāk kā nākamajā dienā, izņemot gadījumu, ja persona eksāmena vērtējumu ir apstrīdējusi. Eksāmena vērtējuma apstrīdēšanas gadījumā uz atkārtotu eksāmenu persona var pieteikties pēc šo noteikumu 62.punktā minētā lēmuma paziņošanas.
7.3. Vadīšanas eksāmena vērtējuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība
61. Ja pretendents nepiekrīt vadīšanas eksāmena vērtējumam, tas mēneša laikā pēc eksāmena var apstrīdēt eksāmena vērtējumu, iesniedzot attiecīgu iesniegumu CSDD.
62. Vadīšanas eksāmena vērtējuma atbilstību šo noteikumu prasībām pārbauda CSDD izveidota komisija, kas savu lēmumu pieņem mēneša laikā pēc pretendenta iesnieguma saņemšanas.
63. Pretendents šo noteikumu 62.punktā minētās komisijas lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.
64. Gadījumos, kas nav minēti šajos noteikumos, lēmumu par transportlīdzekļa vadītāja tiesību iegūšanu, vadītāja apliecības maiņu un vadītāja apliecības atjaunošanu pieņem CSDD saskaņā ar administratīvo procesu regulējošajiem normatīvajiem aktiem.
8. Velosipēda vadītāja tiesību iegūšana
65. Velosipēda vadītāja apliecību (4.pielikums) izsniedz personai, kura sasniegusi 12 gadu vecumu un nokārtojusi teorētisko eksāmenu (datorizēti vai rakstiski), kas sastāv no 10 jautājumiem par ceļu satiksmi reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem un satiksmes drošību.
66. Atbilžu sniegšanai atvēlētais laiks velosipēda vadītāja tiesību iegūšanas teorētiskajā eksāmenā ir 10 minūtes. Teorētiskais eksāmens ir nokārtots, ja pretendents ir pieļāvis ne vairāk par divām nepareizām atbildēm.
67. Teorētisko eksāmenu velosipēda vadītāja tiesību iegūšanai pieņem un velosipēda vadītāja apliecību izsniedz visās CSDD nodaļās.
68. Ja teorētiskais eksāmens nav nokārtots, atkārtota eksāmena kārtošana ir pieļaujama ne agrāk kā nākamajā dienā.
69. Lai apmainītu velosipēda vadītāja apliecību, persona CSDD iesniedz apmaināmo vadītāja apliecību un vienu fotogrāfiju, bet, lai atjaunotu velosipēda vadītāja apliecību, persona CSDD iesniedz vienu fotogrāfiju.
70. Lai iegūtu velosipēda vadītāja apliecību, pamatojoties uz citu transportlīdzekļu vadītāja apliecību, persona uzrāda šo vadītāja apliecību un iesniedz vienu fotogrāfiju.
9. Profesionālo vadītāju tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības atjaunošanas un apmaiņas kārtība
71. Profesionālo vadītāju tiesības (C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D vai DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja apliecību ar šo noteikumu 1.pielikuma 3.8.apakšpunktā minēto papildinformācijas kodu) persona iegūst, CSDD nokārtojot teorētisko un vadīšanas eksāmenu.
72. Teorētisko eksāmenu pretendents kārto patstāvīgi, bez citu personu vai palīgmateriālu palīdzības.
73. Teorētiskajam eksāmenam, kas ilgst vismaz četras stundas, ir divas daļas:

73.1. pirmā daļa – pretendents apliecina savas zināšanas, atbildot uz jautājumiem par ekonomisku un racionālu braukšanu, transportlīdzekļa transmisiju un tās pareizu izmantošanu, pareizu kravas novietošanu transportlīdzeklī vai pasažieru komforta nodrošināšanu, normatīvajiem aktiem, kas nosaka transportlīdzekļa vadītāja darba un atpūtas laiku un reglamentē kravas vai pasažieru pārvadāšanu, kā arī uz jautājumiem par ceļu satiksmes negadījumu rašanās iespējamību, bīstamu situāciju rašanās prognozēšanu, vadītāja rīcību, notiekot ceļu satiksmes negadījumam, noziedzības un nelegālās imigrācijas novēršanu, ergonomikas principiem, vadītāja fizisko un garīgo spēju ietekmi uz ceļu satiksmes drošību, pozitīva komersanta tēla veidošanu un kravas vai pasažieru pārvadājumu veikšanas ekonomiskajiem apstākļiem un tirgus organizāciju;

73.2. otrā daļa – pretendents apliecina savas zināšanas par šo noteikumu 73.1.apakšpunktā minētajiem jautājumiem, veicot gadījuma analīzi.
74. Vadīšanas eksāmenu pretendents kārto patstāvīgi ar attiecīgas kategorijas transportlīdzekli. Vadīšanas eksāmenam ir divas daļas, kuru ilgums ir attiecīgi ne mazāks par 30 un 90 minūtēm:

74.1. pirmā daļa – pretendents apliecina savas zināšanas par pareizu kravas novietošanu transportlīdzeklī vai pasažieru komforta nodrošināšanu, ergonomikas principiem un vadītāja rīcību, notiekot ceļu satiksmes negadījumam, kā arī izpilda figūras;

74.2. otrā daļa – pretendents vada transportlīdzekli maršrutā, kas ietver dažādas sarežģītības pakāpes ceļus apdzīvotās vietās, kā arī ceļus, uz kuriem atļautais braukšanas ātrums ir vismaz 90 km/h.
75. Vadīšanas eksāmena laikā pretendenta pieļautās kļūdas novērtē atbilstoši šo noteikumu 7.2.nodaļā minētajai kārtībai.
76. Šo noteikumu 7.nodaļā minēto vadīšanas eksāmenu C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D vai DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanai atļauts apvienot ar šo noteikumu 74.punktā minēto eksāmenu.
77. Ja persona, kurai ir profesionālo vadītāju tiesības, papildus iegūst C1, C1E, D1, D1E, C, CE, D vai DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, tad profesionālo vadītāju tiesības tiek attiecinātas arī uz jauniegūtajām vadītāja tiesībām.
78. Lai apmainītu vai atjaunotu šo noteikumu 71.punktā minēto vadītāja apliecību, saņemot vadītāja apliecību ar ierakstu par iegūtajām profesionālajām zināšanām ar derīguma termiņu pieci gadi, persona CSDD iesniedz apmaināmo vadītāja apliecību un sertifikātu par periodiskās apmācības veikšanu, kā arī uzrāda medicīnisko uzziņu. Ja sertifikāts netiek iesniegts, personai tiek izsniegta vadītāja apliecība ar iepriekš izdotās vadītāja apliecības papildinformācijas koda (kas norāda, ka transportlīdzekļa vadītājs ir izpildījis profesionālo vadītāju kvalifikācijas prasības) derīguma termiņu.
79. Lai persona, kura D1, D1E, D un DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības ir ieguvusi līdz 2008.gada 9.septembrim, saņemtu šo noteikumu 71.punktā minēto vadītāja apliecību, tā CSDD iesniedz apmaināmo apliecību, sertifikātu par periodiskās apmācības veikšanu, kā arī uzrāda medicīnisko uzziņu.
80. Lai persona, kura C1, C1E, C un CE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības ir ieguvusi līdz 2009.gada 9.septembrim, saņemtu šo noteikumu 71.punktā minēto vadītāja apliecību, tā CSDD iesniedz apmaināmo apliecību, sertifikātu par periodiskās apmācības veikšanu, kā arī uzrāda medicīnisko uzziņu.
10. Noslēguma jautājumi
81. Šo noteikumu 3.pielikuma normas attiecībā uz teorētiskā eksāmena kārtošanu A kategorijas vadītāja tiesību iegūšanai attiecas uz personām, kas beigušas A kategorijas transportlīdzekļu vadītāja mācību kursus pēc šo noteikumu stāšanās spēkā.
82. Šajos noteikumos minētajos gadījumos, kad personai CSDD jāuzrāda medicīniskā uzziņa vai jāiesniedz cita informācija (piemēram, apmācības karte, pirmās palīdzības mācību kursu beigšanas apliecība), tā nav jāuzrāda vai jāiesniedz, ja attiecīgā informācija ir pieejama transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.
83. Šo noteikumu 58. un 59.punktā minētā vadīšanas eksāmena vērtēšanas kārtība stājas spēkā 2010.gada 1.aprīlī. Līdz tam vadīšanas eksāmena laikā pretendenta pieļautās kļūdas atkarībā no to nozīmīguma un bīstamības pakāpes novērtē ar kļūdu uzskaites punktiem (eksāmens ir nokārtots, ja pretendentam kopējais iegūto kļūdu uzskaites punktu skaits nepārsniedz deviņus punktus):

83.1. viens punkts – nenozīmīgas kļūdas, kuras parasti neietekmē satiksmes drošību;

83.2. četri punkti – vidēji smagas kļūdas, kuras atsevišķos gadījumos var apdraudēt satiksmes drošību, bet kuru rezultātā konkrētajā situācijā netiek radīti tieši draudi satiksmes drošībai;

83.3. 10 punkti – bīstamas kļūdas, kuras gandrīz vienmēr rada draudus satiksmes drošībai vai kuru rezultātā konkrētajā situācijā tiek radīti tieši draudi satiksmes drošībai. Ja pretendents pieļauj šādu kļūdu, inspektors, lai nodrošinātu ceļu satiksmes drošību, iejaucas transportlīdzekļa vadīšanā un pārtrauc eksāmenu.
Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām
Noteikumos iekļautas normas, kas izriet no:

1) Padomes 1991.gada 29.jūlija Direktīvas 91/439/EEK par vadītāju apliecībām;

2) Padomes 1994.gada 19.decembra Direktīvas 94/72/EK, ar ko groza Direktīvu 91/439/EEK par vadītāju apliecībām;

3) Padomes 1996.gada 23.jūlija Direktīvas 96/47/EK, ar ko groza Direktīvu 91/439/EEK par vadītāju apliecībām;

4) Padomes 1997.gada 2.jūnija Direktīvas 97/26/EK, ar ko groza Direktīvu 91/439/EEK par vadītāju apliecībām;

5) Komisijas 2000.gada 14.septembra Direktīvas 2000/56/EK, ar ko groza Padomes Direktīvu 91/439/EEK par vadītāju apliecībām;

6) Eiropas Parlamenta un Padomes 2003.gada 15.jūlija Direktīvas 2003/59/EK par dažu kravu vai pasažieru pārvadāšanai paredzētu autotransporta līdzekļu vadītāju sākotnējās kvalifikācijas iegūšanu un periodisku apmācību, par Padomes Regulas (EEK) Nr.3820/85 un Padomes Direktīvas 91/439/EEK grozīšanu un Padomes Direktīvas 76/914/EEK atcelšanu;

7) Padomes 2006.gada 20.novembra Direktīvas 2006/103/EK, ar ko pielāgo dažas direktīvas transporta politikas jomā saistībā ar Bulgārijas un Rumānijas pievienošanos;

8) Komisijas 2008.gada 27.jūnija Direktīvas 2008/65/EK, ar ko groza Direktīvu 91/439/EEK par vadītāju apliecībām.
Ministru prezidents V.Dombrovskis

Satiksmes ministrs K.Gerhards
1.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.103
Transportlīdzekļu vadītāja apliecības paraugs

Averss

Reverss

1. Vadītāja apliecības priekšpusē (aversā) ir ievietota šāda informācija:

1.1. "Vadītāja apliecība" – dokumenta nosaukums;

1.2. "Latvijas Republika" – valsts (kas izdevusi vadītāja apliecību) nosaukums;

1.3. "LV" – valsts (kas izdevusi vadītāja apliecību) atšķirības zīme uz zila fona, ietverta ar 12 dzeltenām zvaigznēm;

1.4. vadītāja apliecības īpašnieka uzvārds (1);

1.5. vadītāja apliecības īpašnieka vārds (2);

1.6. vadītāja apliecības īpašnieka dzimšanas datums un vieta (3);

1.7. vadītāja apliecības izdošanas datums (4a);

1.8. vadītāja apliecības derīguma termiņa beigu datums (4b);

1.9. vadītāja apliecības izdevējiestādes nosaukums (4c);

1.10. vadītāja apliecības īpašnieka personas kods (4d);

1.11. vadītāja apliecības numurs (5);

1.12. vadītāja apliecības īpašnieka fotogrāfija (6);

1.13. vadītāja apliecības īpašnieka paraksts (7);

1.14. transportlīdzekļu kategorijas, kuras vadītāja apliecības īpašniekam atļauts vadīt (9);

1.15. vārdi "Eiropas Kopienas modelis" un vārdi "vadītāja apliecība" citās Eiropas Savienības valstu valodās vadītāja apliecības labajā pusē.

2. Vadītāja apliecības aizmugurē (reversā) ir:

2.1. tabula, kurā norāda šādu informāciju:

2.1.1. transportlīdzekļu kategorijas (9);

2.1.2. to transportlīdzekļu kategoriju vadīšanas tiesību iegūšanas datumus, kuras vadītāja apliecības īpašniekam atļauts vadīt (10);

2.1.3. to transportlīdzekļu kategoriju vadīšanas tiesību beigu datumus, kuras vadītāja apliecības īpašniekam atļauts vadīt (11);

2.1.4. šā pielikuma 3.punktā minētos papildinformācijas vai ierobežojumu kodus (12). Visām vadītāja apliecībā norādītajām transportlīdzekļu kategorijām kopējos papildinformācijas vai ierobežojumu kodus norāda ailē tabulas lejasdaļā;

2.2. vieta, kurā ārvalstu iestādes var norādīt informāciju, kas ir svarīga vadītāja apliecības administrēšanai (13);

2.3. vieta citas papildinformācijas norādīšanai (14);

2.4. vadītāja apliecības 1., 2., 3., 4.a, 4.b, 4.c, 5., 10., 11. un 12.punktā norādītās informācijas skaidrojums.

3. Papildinformācijas un ierobežojumu kodi:

3.1. ierobežojuma kodi, kas nosaka, ka transportlīdzekļa vadītājam jālieto:

3.1.1. redzes korekcijas un (vai) aizsardzības līdzekļi (piemēram, brilles, kontaktlēcas) (01);

3.1.2. dzirdes palīgierīces (02);

3.1.3. locekļu protēzes vai ortozes, rokas vadības palīgierīces (03);

3.2. ierobežojuma kodi, kas nosaka, ka transportlīdzekļa vadītājam atļauts vadīt automobili vai autobusu ar:

3.2.1. pielāgotu transmisiju (piemēram, tikai ar mehānisko vai automātisko pārnesumkārbu, elektroniski vadāmu pārnesumkārbu) (10);

3.2.2. pielāgotu sajūgu (piemēram, ar pielāgotu sajūga pedāli, ar roku darbināmu sajūgu) (15);

3.2.3. pielāgotu bremžu sistēmu (piemēram, ar pielāgotu bremžu pedāli, palielinātu bremžu pedāli, spiešanai ar kreiso kāju pielāgotu bremžu pedāli) (20);

3.2.4. pielāgotu akseleratoru (piemēram, ar pielāgotu akseleratora pedāli, spiešanai ar visu pēdu pielāgotu akseleratora pedāli, noliektu akseleratora pedāli) (25);

3.2.5. pielāgotu bremžu sistēmu un akseleratoru (piemēram, ar paralēliem pedāļiem, vienā vai gandrīz vienā līmenī novietotiem pedāļiem, nobīdāmiem (pārvietojamiem) akseleratora un bremžu pedāļiem) (30);

3.2.6. pielāgotām papildierīcēm (piemēram, ar pielāgotiem gaismu, logu tīrītāju vai mazgātāju, skaņas signāla, virziena rādītāju slēdžiem) (35);

3.2.7. pielāgotu stūres mehānismu (piemēram, ar pielāgotu (pastiprinātu) stūres pastiprinātāju, pagarinātu stūres rata statni, pielāgotu stūres ratu) (40);

3.2.8. pielāgotu atpakaļskata spoguli (piemēram, ar atpakaļskata spoguli, kas novietots uz spārna, sfērisku (panorāmas) iekšējo atpakaļskata spoguli) (42);

3.2.9. pielāgotu vadītāja sēdekli (piemēram, ar vadītāja sēdekli, kurš pacelts augstumā, kas nodrošina labu pārredzamību, ķermeņa formām pielāgotu vadītāja sēdekli) (43);

3.3. ierobežojuma kodi, kas nosaka, ka transportlīdzekļa vadītājam atļauts vadīt motociklu:

3.3.1. ar atsevišķi darbināmām bremzēm (44.01);

3.3.2. ar pielāgotām ar roku darbināmām priekšējā riteņa bremzēm (44.02);

3.3.3. ar pielāgotām ar kāju darbināmām pakaļējā riteņa bremzēm (44.03);

3.3.4. ar pielāgotu akseleratora rokturi (44.04);

3.3.5. ar pielāgotu ar roku darbināmu transmisiju un sajūgu (44.05);

3.3.6. ar pielāgotu atpakaļskata spoguli (spoguļiem) (44.06);

3.3.7. ar pielāgotiem brīdinājuma signālu slēdžiem (piemēram, ar pielāgotiem gaismas virzienrādītāju, bremžu uguņu slēdžiem) (44.07);

3.3.8. ar tādā augstumā novietotu vadītāja sēdekli, kas ļauj, sēžot uz motocikla, turēt uz zemes abas kājas vienlaikus (44.08);

3.3.9. ar blakusvāģi (45);

3.4. ierobežojuma kods, kas nosaka, ka transportlīdzekļa vadītājam atļauts vadīt transportlīdzekli ar konkrētu transportlīdzekļa identifikācijas numuru. Vadītāja apliecībā papildus kodam norāda attiecīgā transportlīdzekļa identifikācijas numuru (50);

3.5. ierobežojuma kods, kas nosaka, ka transportlīdzekļa vadītājam atļauts vadīt transportlīdzekli ar konkrētu valsts reģistrācijas numura zīmi. Vadītāja apliecībā papildus kodam norāda konkrētā transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numura zīmi (51);

3.6. ierobežojuma kods, kas norāda, ka vadīšanas eksāmens nokārtots ar transportlīdzekli bez sajūga pedāļa vai bez rokas sviras A1 un A kategorijas transportlīdzekļiem un transportlīdzekļa vadītājam atļauts vadīt tikai šādus transportlīdzekļus (78);

3.7. papildinformācijas kodi, kas norāda, ka vadītāja apliecība izdota, pamatojoties uz ārpus Eiropas Savienības valstīm izdotu vadītāja apliecību:

3.7.1. papildinformācijas kods, kas norāda, ka vadītāja apliecība izdota, apmainot ārpus Eiropas Savienības valstīm izdotu vadītāja apliecību (70). Aiz koda norāda apmainītās vadītāja apliecības numuru un izdevējvalsti (piemēram, 70.12345678. RUS);

3.7.2. papildinformācijas kods, kas norāda, ka vadītāja apliecība izdota, atjaunojot ārpus Eiropas Savienības valstīm izdotu vadītāja apliecību (71). Aiz koda norāda apmainītās vadītāja apliecības numuru un izdevējvalsti (piemēram, 71.12345678. RUS);

3.8. papildinformācijas kods, kas norāda, ka transportlīdzekļa vadītājs ir izpildījis profesionālo vadītāju kvalifikācijas prasības (95). Aiz koda norāda datumu, līdz kuram vadītājam jāapgūst nākamais periodiskās apmācības kurss (piemēram, 95. 01.01.2020.);

3.9. papildinformācijas kods, kas norāda, ka transportlīdzekļa vadītājam apdzīvotās vietās atļauts vadīt D1 un D kategorijai atbilstošu pasažieru sabiedrisko transportlīdzekli ar automātisko pārnesumkārbu (100).

Satiksmes ministrs K.Gerhards
2.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.103
Braukšanas mācību atļaujas paraugs

Averss

Reverss

1. Braukšanas mācību atļaujas (turpmāk – atļauja) priekšpusē (aversā) ir ievietota šāda informācija:

1.1. "Braukšanas mācību atļauja" – dokumenta nosaukums latviešu, angļu un franču valodā;

1.2. "Latvijas Republika" – valsts (kas izdevusi atļauju) nosaukums latviešu valodā;

1.3. atļaujas īpašnieka uzvārds (1);

1.4. atļaujas īpašnieka vārds (2);

1.5. atļaujas īpašnieka personas kods (3);

1.6. atļaujas īpašnieka paraksts (4);

1.7. atļaujas izdošanas vieta un datums (5);

1.8. atļaujas derīguma termiņa beigu datums (6);

1.9. papildinformācijas vai ierobežojumu kods (7);

1.10. norāde, kādu kategoriju transportlīdzekļus atļauts mācīties vadīt (8);

1.11. atļaujas īpašnieka fotogrāfija;

1.12. atļaujas sērija un numurs.

2. Braukšanas mācību atļaujas aizmugurē (reversā) ir ievietota šāda informācija:

2.1. braukšanas mācību atļaujas lietošanas noteikumu skaidrojums latviešu un angļu valodā "Šis dokuments apliecina tiesības mācīties vadīt tā priekšpusē norādītās kategorijas transportlīdzekļus. Mācību braucieni (izņemot braucienus norobežotos laukumos) drīkst notikt tikai apmācītāja (transportlīdzekļa vadītāja) klātbūtnē";

2.2. "LV" – valsts (kas izdevusi atļauju) atšķirības zīme.

Satiksmes ministrs K.Gerhards
3.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.103
Dažādu kategoriju transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšana

Piezīmes.

A(*) – A kategorijas transportlīdzekļi, kuru motora jauda nepārsniedz 25 kW (34 ZS) vai 0,16 kW/kg (0,22 ZS/kg).

Teor. – jākārto teorētiskais eksāmens.

Vad. – jākārto vadīšanas eksāmens.

/*/ – pašmācība.

N.A. – nav atļauts.

E – BE, C1E, D1E, CE vai DE transportlīdzekļu kategorija.

1. Lai persona iegūtu M kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, tā nokārto attiecīgu teorētisko eksāmenu.

2. Ja personai ir tādu A kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, kuru motora jauda nepārsniedz 25 kW (34 ZS) vai 0,16 kW/kg (0,22 ZS/kg), un attiecīgās kategorijas transportlīdzekļu vadītāja stāžs divi gadi, tad, apmainot vadītāja apliecību, tā iegūst visu A kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības.

3. Lai persona, kura sasniegusi 21 gada vecumu un kurai ir tādu A kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, kuru motora jauda nepārsniedz 25 kW (34 ZS) vai 0,16 kW/kg (0,22 ZS/kg), bet attiecīgās kategorijas transportlīdzekļu vadītāja stāžs ir mazāks par diviem gadiem, iegūtu visu A kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, tā nokārto vadīšanas eksāmenu ar attiecīgu transportlīdzekli un apmaina vadītāja apliecību.

4. Lai persona, kurai ir C1E kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, iegūtu CE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, tā pabeidz C kategorijas transportlīdzekļu vadītāja mācību kursus un nokārto C kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu un CE kategorijai atbilstošu vadīšanas eksāmenu.

5. Lai persona, kurai D kategorijas transportlīdzekļa vadītāja stāžs ir vismaz viens gads, iegūtu CE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, tā pabeidz CE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja mācību kursus un nokārto C kategorijai atbilstošu teorētisko eksāmenu un CE kategorijai atbilstošu vadīšanas eksāmenu.

6. Lai persona, kurai ir D1E kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, iegūtu DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, tā pabeidz D kategorijas transportlīdzekļu vadītāja mācību kursus un nokārto attiecīgu teorētisko eksāmenu, kā arī DE kategorijai atbilstošu vadīšanas eksāmenu.

7. Ja personai ir vai tā iegūst C1E, CE, D1E vai DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, tad E kategorija attiecināma arī uz iegūtajām zemākajām kategorijām neatkarīgi no šajā pielikumā norādītā stāža.

8. Ja personai ir CE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, tad, iegūstot D kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, tai vienlaikus piešķir DE kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības neatkarīgi no šajā pielikumā norādītā stāža.

9. Ja personai ir C1E kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, tad, iegūstot D1 kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, tai vienlaikus piešķir D1E kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības neatkarīgi no šajā pielikumā norādītā stāža.

10. Izņēmuma kārtā atbilstoši Ceļu satiksmes likuma 24.pantam personas, kuras sasniegušas 19 gadu vecumu un atrodas militārajā dienestā, pēc attiecīgu Iekšlietu ministrijas vai Aizsardzības ministrijas institūciju iesnieguma Ceļu satiksmes drošības direkcijā var iegūt transportlīdzekļa vadītāja tiesības:

10.1. D1 un C kategorijas transportlīdzekļiem, ja B kategorijas transportlīdzekļu vadītāja stāžs ir vismaz viens gads;

10.2. D un CE kategorijas transportlīdzekļiem, ja C1 kategorijas transportlīdzekļu vadītāja stāžs ir vismaz viens gads.

11. Lai iegūtu TRAM vai TROL kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, persona Ceļu satiksmes drošības direkcijā nokārto teorētisko eksāmenu, bet vadīšanas eksāmenu pieņem pašvaldības pilnvarotas apmācības iestādes komisija. Šajā gadījumā persona papildus šo noteikumu 20.punktā minētajiem dokumentiem iesniedz pašvaldības pilnvarotas mācību iestādes komisijas izsniegtu dokumentu par nokārtoto vadīšanas eksāmenu.

12. Lai persona, kurai ir TRAM vai TROL kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, iegūtu B kategorijas transportlīdzekļa vadītāja tiesības, tā nokārto vadīšanas eksāmenu ar B kategorijas transportlīdzekli.

13. Lai iegūtu TROL kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības un tiesības apdzīvotās vietās vadīt D1 un D kategorijai atbilstošu pasažieru sabiedrisko transportlīdzekli, persona Ceļu satiksmes drošības direkcijā nokārto teorētisko eksāmenu un D kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu, bet  TROL kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu pieņem apmācības iestādes komisija. Šādā gadījumā D kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu atļauts kārtot ar transportlīdzekli ar automātisko pārnesumkārbu un persona papildus Ministru kabineta noteikumu "Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtība" 19.punktā minētajiem dokumentiem iesniedz Ceļu satiksmes drošības direkcijā apmācības iestādes komisijas izsniegtu dokumentu par to, ka persona ir apguvusi D kategorijas transportlīdzekļu vadīšanai nepieciešamās zināšanas, iemaņas un prasmes un ir nokārtojusi TROL kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu.

14. Lai persona, kurai ir TROL kategorijas transportlīdzekļu vadītāja tiesības, iegūtu tiesības apdzīvotās vietās vadīt D1 un D kategorijai atbilstošu pasažieru sabiedrisko transportlīdzekli, tā Ceļu satiksmes drošības direkcijā nokārto D kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu. Šādā gadījumā D kategorijas transportlīdzekļu vadīšanas eksāmenu atļauts kārtot ar transportlīdzekli ar automātisko pārnesumkārbu un persona papildus Ministru kabineta noteikumu "Transportlīdzekļu vadītāja tiesību iegūšanas un atjaunošanas kārtība un vadītāja apliecības izsniegšanas, apmaiņas un atjaunošanas kārtība" 19.2. un 19.3.apakšpunktā minētajiem dokumentiem iesniedz Ceļu satiksmes drošības direkcijā apmācības iestādes komisijas izsniegtu dokumentu par to, ka persona ir apguvusi D kategorijas transportlīdzekļu vadīšanai nepieciešamās zināšanas, iemaņas un prasmes.

Satiksmes ministrs K.Gerhards
4.pielikums
Ministru kabineta
2010.gada 2.februāra noteikumiem Nr.103
Velosipēda vadītāja apliecības paraugs

Satiksmes ministrs K.Gerhards

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!