• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jūrmalas pilsētas domes 2012. gada 5. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 14 "Par Jūrmalas pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.05.2012., Nr. 83 https://www.vestnesis.lv/ta/id/248278

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.15

Grozījumi Jūrmalas pilsētas domes 2009.gada 26.februāra saistošajos noteikumos Nr.7 "Par Jūrmalas pašvaldības pabalstiem"

Vēl šajā numurā

29.05.2012., Nr. 83

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jūrmalas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 14

Pieņemts: 05.04.2012.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr.14

Jūrmalā 2012.gada 5.aprīlī (prot. Nr.6, 19.p.)

Par Jūrmalas pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43.panta trešo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka pabalsta jaundzimušo aprūpei (turpmāk – pabalsts) apmēru, tā piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalsts paredzēts jaundzimušā bērna uzturēšanai.

3. Tiesības saņemt pabalstu par katru jaundzimušo bērnu, kura dzīvesvieta ir deklarēta Jūrmalas pilsētā, ir Latvijas Republikas pilsoņiem, nepilsoņiem, kuriem ir piešķirts personas kods, ja viena vai abu vecāku, aizbildņa vai adoptētāja dzīvesvieta ir deklarēta Jūrmalas pilsētā ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas.

4. Personām, kuras saņēmušas termiņuzturēšanās atļauju Latvijas Republikā, nav tiesību saņemt pabalstu.

II. Pabalsta apmērs

5. Pabalsts ir vienreizējs un tā apmērs ir:

5.1. Ls 200 (divi simti latu) par katru jaundzimušo bērnu, ja viena vai abu bērna vecāku deklarētā dzīvesvieta ir Jūrmalas pilsētā ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas.

5.2. Ls 200 (divi simti latu) par katru jaundzimušo bērnu, ja aizbildņa vai adoptētāja deklarētā dzīvesvieta ir Jūrmalas pilsētā ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas.

III. Pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtība

6. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu un izmaksu pieņem Jūrmalas pilsētas Labklājības pārvalde (turpmāk – Labklājības pārvalde). Labklājības pārvalde izmaksā pabalstu no Jūrmalas pašvaldības budžeta līdzekļiem (pabalsti iedzīvotājiem).

7. Labklājības pārvalde pabalstu piešķir un izmaksā:

7.1. vienam no bērna vecākiem;

7.2. personai, kura adoptējusi vai ņēmusi aizbildnībā bērnu līdz 12 mēnešu vecumam, un ja pabalsts nav izmaksāts bērna vecākiem.

8. Lai saņemtu pabalstu, 7.1. un 7.2.apakšpunktā minētās personas (turpmāk – pabalsta pieprasītājs), uzrādot personu apliecinošu dokumentu (pasi), iesniedz Labklājības pārvaldē vai Dzimtsarakstu nodaļā vai Dzīvokļu nodaļā iesniegumu pabalsta saņemšanai.

9. Ja bērna piedzimšana reģistrēta ārvalstīs, dokumentiem, kas apliecina bērna piedzimšanas fakta reģistrāciju (ja dokuments sastādīts svešvalodā un tam nav pievienots tulkojums latviešu valodā), nepieciešams pievienot likumā noteiktajā kārtībā apliecinātu tulkojumu valsts valodā.

10. Labklājības pārvalde pārbauda pabalsta pieprasītāja sniegto informāciju, izmantojot valsts datu reģistros pieejamās ziņas un iegūst nepieciešamo informāciju no valsts un pašvaldību institūcijām.

11. Pabalstu var pieprasīt 6 mēnešu laikā no bērna dzimšanas dienas, adopcijas vai aizbildnības nodibināšanas dienas. Pabalstu piešķir un izmaksā viena mēneša laikā no pabalsta pieprasīšanas dienas. Pabalstu ieskaita pieprasītāja iesniegumā norādītajā kredītiestādes norēķinu kontā.

12. Pamatojoties uz Bāriņtiesas vai Labklājības pārvaldes sociālā darbinieka rakstisku slēdzienu, pabalstu var piešķirt mantiskā veidā, ja pabalsta pieprasītājs bērnu faktiski nekopj un neaudzina.

13. Pabalstu nepiešķir, ja:

13.1. jaundzimušais ievietots valsts, pašvaldības vai nevalstisko organizāciju bērnu ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā un ir pilnā tās apgādībā;

13.2. Labklājības pārvalde konstatē, ka vecāki, adoptētāji vai aizbildnis pabalstu jaundzimušā aprūpei saņēmuši citā Latvijas Republikas pašvaldībā.

IV. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzības kārtība

14. Labklājības pārvaldes lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu var apstrīdēt Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektoram. Jūrmalas pilsētas domes izpilddirektora lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā rajona tiesā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

V. Noslēguma jautājumi

15. Pabalsta pieprasītājiem, kuru bērni dzimuši, ņemti aizbildnībā vai adopcijā 2012.gadā un kuri ir saņēmuši Jūrmalas pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei pirms šo saistošo noteikumu stāšanās spēkā, ir tiesības sniegt iesniegumu pabalsta pārrēķināšanai, lai atkārtoti tiktu izvērtēta situācija un Labklājības pārvalde pieņemtu pabalsta pieprasītājam labvēlīgāku lēmumu.

16. Saistošie noteikumi publicējami laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" un "Jūrmalas pašvaldības informācijas biļetens", un tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publikācijas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

17. Ar šo noteikumu stāšanos spēkā zaudē spēku Jūrmalas pilsētas domes 2008.gada 17.janvāra saistošie noteikumi Nr.4 "Par Jūrmalas pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei".

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs G.Truksnis

 

 

Paskaidrojuma raksts
Jūrmalas pilsētas domes 2012.gada 5.aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr.14
"Par Jūrmalas pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei"

Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi "Par Jūrmalas pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei" ir noteikumi par pašvaldības pabalstu Jūrmalas pilsētā dzīvesvietu deklarējušām ģimenēm jaundzimušā bērna uzturēšanai.

Īss satura izklāsts

Jūrmalas pilsētas Labklājības pārvaldes izstrādātie Jūrmalas pilsētas domes saistošie noteikumi "Par Jūrmalas pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei" paredz palielināt pašvaldības palīdzību ģimenēm, kurās ir jaundzimušais, piešķirot vienreizēju pabalstu. Pabalsta mērķis ir sniegt atbalstu ģimenēm jaundzimušā bērna aprūpei. Tiesības saņemt pabalstu par katru jaundzimušo bērnu ir Latvijas Republikas pilsoņiem, nepilsoņiem, kuriem ir piešķirts personas kods un ja viena vai abu vecāku, aizbildņa vai adoptētāja pamata dzīvesvieta ir deklarēta Jūrmalas pilsētā ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas, un jaundzimušā pamata dzīvesvieta ir deklarēta Jūrmalas pilsētā. Pabalsta apmērs ir 200 Ls.

Nepieciešamības pamatojums

Palielinoties demogrāfiskajai krīzei valstī, nepieciešams plānot dažādus pasākumus dzimstības paaugstināšanai. Viens no veidiem, kā paaugstināt dzimstības rādītājus, ir palielināt materiālo atbalstu ģimenēm. Lai palielinātu dzimstības rādītājus Jūrmalas pilsētā un sniegtu lielāku materiālo atbalstu ģimenēm ar jaundzimušo bērnu, ir nepieciešams palielināt pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei. Latvijā notiek salīdzinoši strauja jaundzimušo bērnu skaita samazināšanās, t.i., 2009.gadā dzimuši 21677 bērni, 2010.gadā – 19219 bērni, 2011.gadā dzimuši 18586 bērni. Arī Jūrmalas pilsētā vērojama tendence samazināties to vecāku skaitam, kuri saņēmuši pašvaldības pabalstu jaundzimušo aprūpei: 2009.gadā Jūrmalas pilsētas Labklājības pārvaldē pabalsts jaundzimušā bērna aprūpei piešķirts par 556 bērniem, 2010.gadā par 492 bērniem, bet 2011.gadā par 466 bērniem. Šobrīd pabalsta apmērs ir 100 Ls par katru jaundzimušo bērnu, bet, palielinot pabalsta lielumu un piešķirot to 200 Ls apmērā, tiktu paaugstināta jauno ģimeņu sociālās drošības sajūta.

Informācija par plānoto ietekmi uz pašvaldības budžetu

2011.gadā pašvaldības pabalstam jaundzimušo aprūpei Jūrmalas pilsētas pašvaldība izlietojusi 46000 Ls.

2012.gada Jūrmalas pilsētas pašvaldības budžetā šim mērķim ir paredzēti 94200 Ls. Ja pabalsta apmērs ir 200 Ls, tad to varētu piešķirt par 471 jaundzimušo bērnu.

Pabalsta piešķiršanas administrēšanai papildu līdzekļi pašvaldības budžetā nav nepieciešami.

Informācija par plānoto saskaņošanu un konsultācijām ar privātpersonām

Projekta nepieciešamība apspriesta un atbalstīta Jūrmalas pilsētas domes Sociālo, veselības, kultūras un sporta jautājumu komitejā. Saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 45.pantu saistošie noteikumi tiks publicēti laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", laikrakstā "Jūrmalas pašvaldības informācijas biļetens" un pašvaldības mājaslapā.

Saistošo noteikumu projekts attiecas uz sociālo jomu.

Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs G.Truksnis

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!