• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Dzimumu līdztiesības apakškomisiju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.2008., Nr. 29 https://www.vestnesis.lv/ta/id/171245

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas-Lietuvas jūras robežlīgumu

Vēl šajā numurā

21.02.2008., Nr. 29

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Dzimumu līdztiesības apakškomisiju

 

Lai turpinātu diskusiju par Dzimumu līdztiesības likuma nepieciešamību, parlamentārietes darba sanāksmē vienojās, ka Saeimā jāizveido Dzimumu līdztiesības apakškomisija. Sieviešu deputātu grupa sadarbībai ar citu valstu parlamentārietēm aicinās apakškomisijas izveidi uzņemties Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai.

“Uzklausot iniciatoru pamatojumu, kādēļ Dzimumu līdztiesības likums nepieciešams, kā arī Labklājības ministrijas viedokli un līdzšinējo veikumu dzimumu līdztiesības jautājumu risināšanā, vērojamas zināmas pretrunas. Pašreiz atsevišķās jomās juridiskais regulējums ir visaptverošs, bet citās – nepilnīgs, tādēļ ir ļoti svarīgi atrast pareizāko pieeju, lai uzlabotu reālo situāciju un cilvēki nevarētu tikt diskriminēti kādā dzīves jomā tikai dēļ piederības vienam vai otram dzimumam,” skaidroja deputātu grupas vadītāja Karina Pētersone.

K.Pētersone uzsvēra, ka resursu centram sievietēm “Marta” izstrādātajam Dzimumu līdztiesības likumprojektam nepieciešams kompetentu ekspertu izvērtējums, tādēļ tiks lūgts Labklājības ministrijas, Bērnu un ģimenes lietu ministrijas, Tieslietu ministrijas, Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Tiesībsarga biroja viedoklis.

“Tāpat mums jāņem vērā, ka jārosina arī plašāka diskusija sabiedrībā, jo dzimumu līdztiesības veiksmīga īstenošana ir cieši saistīta ar kultūrvēsturiskajām tradīcijām, iedzīvotāju informētību un izpratni par šiem jautājumiem,” norādīja K.Pētersone.

Diskusijas laikā izskanēja atšķirīgi viedokļi par Dzimumu līdztiesības likuma projektu. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča norādīja, ka ļoti rūpīgi jāizvērtē likumā iekļautās normas, lai tās būtu ne tikai deklaratīvas, bet arī reāli īstenojamas. Arī Saeimas deputāte Inta Feldmane uzsvēra, ka pašreizējā redakcija nerisina jautājumu pēc būtības un daudz efektīvāk būtu integrēt dzimumu līdztiesības aspektus specializētajos likumos.

Savukārt Saeimas deputāte Dagnija Staķe vērsa uzmanību, ka Latvija ir saņēmusi atzinību par dzimumu līdztiesības politikas īstenošanu arī Eiropas Savienības līmenī. Arī Ērika Zommere uzsvēra, ka Sociālo lietu komisija sadarbībā ar Labklājības ministriju jau līdz šim ir paveikusi lielu darbu, lai nodrošinātu dzimumu līdztiesības principa integrēšanu likumdošanā.

Saeimas Sieviešu deputātu grupa sadarbībai ar citu valstu parlamentārietēm tika dibināta 2007.gada 15.novembrī un tajā piedalās gandrīz visas Saeimas deputātes. Deputātu grupas galvenie darbības virzieni – paplašināt sadarbību ar sievietēm citu valstu parlamentos, veidot dialogu ar nevalstiskajām organizācijām un veicināt līdztiesības problēmu izpratni sabiedrībā.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!